22 metai – tiek Z. Vaigauskas vadovauja VRK. Ilgametis vadovas ne sykį kalbėjo apie planus trauktis iš šio posto, tačiau jis ir toliau tvirtai stovi prie VRK vairo.

„Taip, jūs nesuklydote – tuojau po rinkimų rimtai svarstysiu galimybę likti šiame poste“, – 2012-aisiais dienraščiui „Klaipėda“ kalbėjo Z. Vaigauskas. „Galvoju, kad šie rinkimai tikrai turėtų būti paskutiniai: ir metų šiame poste sulaukiau pakankamai daug, ir, kita vertus, manyčiau, reikėtų galvoti apie pamainą“, – šių metų rugpjūčio viduryje interviu DELFI vėl panašiai kalbėjo VRK pirmininkas.

Opozicija: 22-ejus metus nerotuojamas VRK vadovas – nonsensas

Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Eugenijus Gentvilas siūlo padėkoti Z. Vaigauskui už tai, kad jis organizavo daug rinkimų, tačiau ir pastarieji esą neapsieidavo be nesklandumų.

„Pastaraisiais rinkimais ir mūsų pasipiktinimą sukėlė tam tikras ignoravimas, pavyzdžiui, Klaipėdoje. Juokaujant galima sakyti, kad Klaipėda yra liberalų miestas, tačiau taip sugebėjo suorganizuoti, kad iš keturių rinkimų apygardų nė vienos komisijos pirmininku netapo liberalas“, – stebisi E. Gentvilas.

Parlamentaro teigimu, VRK sudėtingai atliko ir apygardų ribų perskirstymą. „Klaidų ir klaidelių buvo. Mes prisimename, kad ponas Z. Vaigauskas jau kažkada buvo iš esmės atstatydintas, bet atėjo nauja valdžia, kuriai, matyt, ponas Z. Vaigauskas buvo labai priimtinas, ir vėl grąžino į šį postą. Manau, kad čia tikrai paskutinė kadencija, tuo labiau, kad ir žmogus, atrodo, pats duoda tokius signalus“, – LRT.lt Z. Vaigausko darbą įvertino E.Gentvilas.

Pasak LS sąrašo lyderio, daug kalbame apie vadovų rotacijas įvairiose valstybės institucijose, net mokyklose, tačiau VRK vadovas ilgus metus nekeičiamas: „VRK nerotuojamas vadovas yra nonsensas. Nežinau, ar tai kartais nėra ir politiškai angažuotas dalykas.“

Kad Z. Vaigauskui metas užleisti vietą kitam VRK vadovui, neabejoja ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Z. Vaigauskas tikrai turi trauktis. Tai žmogus, suaugęs su savo kėde. Savo programoje siūlome platesnę VRK reformą – depolitizuoti VRK, kad tai būtų kur kas didesnį visuomeninį pasitikėjimą turinti organizacija“, – portalui LRT.lt kalbėjo G. Landsbergis.

Pasak TS-LKD pirmininko, VRK turi būti skaidri institucija, nesiejama interesais, ir dėl jos sprendimų tuomet nebūtų dvejojama.

Z. Vaigauskas: rotacijos sudaro nemažai problemų

Ilgametis VRK vadovas Z. Vaigauskas LRT.lt taip ir nepateikė aiškaus atsakymo, ar po Seimo rinkimų jis nebevadovaus šiai institucijai.

„Įstatymas atsistatydinimų nenumato. Yra kadencija, aš esu kadencijai paskirtas. Ji pasibaigia, ir Seimas tuomet ieško kito kandidato. Tikiuosi, kad man jau nebesiūlys“, – teigė Z. Vaigauskas.

LRT.lt perklausus dabartinio VRK vadovo, ką jis ketina daryti, jei bus dar kartą pasiūlyta jo kandidatūra, šis kalbėjo: „Manau, kad tikrai nesiūlys. Visų pirma, noriu išgirsti pasiūlymą, tada svarstyti, o ne prieš tai žurnalistams aiškinti, ką aš darysiu, jei tų pasiūlymų nebus.“

Z. Vaigauskui priminus, kad jis jau 2012-aisiais žadėjo nebevadovauti VRK, pirmininkas tikino, jog buvo pasitraukęs iš pareigų, tačiau vėliau Seimas esą prašė, kad jis grįžtų – esą dėl to netgi buvo suorganizuotas slaptas balsavimas.

Tuo metu rotacijas Z. Vaigauskas teigia vertinantis kaip prieštaringą procesą. „Rotacijos gerai įvairiose savivaldybėse ir pan. Kita vertus, rotacijos sudaro nemažai problemų tais atvejais, jei yra savitos pareigos. [...] Dirbtinės rotacijos gali sukelti ir ne patį geriausią rezultatą, kai pareigūnas demotyvuojamas dirbti sėkmingai, nes žino, jog, kad ir kaip dirbtų, jo darbo įvertinimas tik toks, kad jis turės iš tų pareigų pasitraukti“, – komentavo VRK pirmininkas.

LRT.lt Z. Vaigausko taip pat pasiteiravo, kaip, jo nuomone, jam pavyko tiek ilgai išbūti šiose pareigose.

„Aš šito nenorėčiau niekaip vertinti. Į šias pareigas aš juk atėjau ne visiškai savo noru. Tiesiog taip susiklostė aplinkybės. Aš buvau nusiteikęs, kad čia tik keleriems metams. Bet siūlė įvairios partijos, netgi labai stipriai oponuojančios. Galbūt buvo pasitikėjimas, noras rinkimų komisijos darbe matyti tam tikrą stabilumą, priimtų veiksmų nusakomumą“, – komentavo Z. Vaigauskas.

Jo žodžiais, VRK pirmininko darbas yra nelengvas – nemažai teismo procesų, daug kritikos. Be to, pasak Z. Vaigausko, visuomet reikalinga ir sėkmė, mat rinkimuose dirba daugybė žmonių, ir jei kuris nors padaro klaidą, atsakomybė tenka rinkimų komisijos vadovui.

LRT.lt primena, kad šių metų vasarą VRK metė nepagrįstus įtarimus paslėpta politine reklama dviem interneto portalams – DELFI ir LRT.lt. Z. Vaigauskas tuo metu atostogavo, bet viešai džiaugėsi tuo, kad „vyksta diskusija“. Savo ruožtu žurnalistikos ir komunikacijos atstovai – dėstytojai, redaktoriai – tokiomis „diskusijomis“ ne tik neapsidžiaugė, bet, priešingai, prilygino VRK elgesį cenzūrai.

„Jei uždrausime rašyti profesionalams žurnalistams arba politologams, kitas žingsnis yra R. T. Erdogano Turkija arba Vladimiro Putino Rusija. Atrodo, kad šitą VRK reikėtų išvaikyti. [...] Matyt, Lietuvoje kai kam per 26 metus smegenys pradėjo džiūti viename poste sėdint. Pirmiausia reikėtų pakeisti VRK pirmininką ir rasti žmogų, kuris supranta, ką VRK turėtų daryti“, – tokią situaciją tuomet apibūdino politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka.