„Kokias sankcijas mes pritaikysime, palauksime, kol turėsime medžiagą dėl tyrimo, bet manau, kiek dabar turime medžiagos, VRK bus vieninga priimdama sprendimą, komisijos pirmininko elgesį įvertins visu griežtumu“, – per spaudos konferenciją pirmadienį Seime sakė Z.Vaigauskas.

Pasak Z. Vaigausko, galimos kelios sankcijos – nuo šalinimo iš komisijos pirmininko pareigų iki finansinių nuobaudų.

„Yra kelios sankcijų grupės – už rašytinio pasižadėjimo sulaužymą galime išbraukti komisijos narį iš komisijos, ir jis keletą rinkimų turės praleisti. Kitas dalykas – VRK testuoja komisijos narius ir jei pripažįstama, kad nors komisijos narys gali pabaigt rinkimus, bet netinkamas toliau dirbti, pranešame jį delegavusiai partijai, kad daugiau į jokias komisijas nesiūlytų. Ir yra dar vienas dalykas, atlyginimo sankcijos, nemokėti vienkartinės išmokos apygardos komisijos pirmininkui“, – galimas sankcijas vardino Z. Vaigauskas.

V. Pilvinį į apygardos komisijos pirmininkus delegavo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

VRK pirmininko teigimu, Lazdijų-Druskininkų apygardos komisija per antrąjį turą buvo vienintelė, kur komisijos nariai aptikti neblaivūs. Trims jų nustatytas lengvas girtumas.

Tuo tarpu komisijos pirmininkas tikrintis blaivumą atsisakė, buvo pristatytas į ligoninę paimti kraujo. Taip pat, pasak Z. Vaigausko, vienas komisijos narys patikros išvengė.

„Buvo siekiama patikrinti visus komisijos narius, kad būtų išsklaidytos abejonės, bet mes neturime, koks pono A.Pilvinio girtumo laipsnis, kuris atsisakė tikrintis alkotesteriu, po to sutiko važiuoti į ligoninę, o ligoninėj jis užbarikadavo. Po to policija vėl grįžo (į komisijos darbo vietą), ir vieno komisijos nario nesurado, ar jis nepanoro tikrintis, pagrįstai, nepagrįstai, negaliu pasakyti“, – pasakojo Z. Vaigauskas.

Policijos departamentas informavo, kad sekmadienį 23 val. 25 min. gautas pranešimas, jog Lazdijuose, Vilniaus gatvėje, apygardos rinkimų komisijos nariai yra galbūt neblaivūs. Tikrinant informaciją, komisijos pirmininkas atsisakė pasitikrinti girtumą, jo sutikimu, ligoninėje paimtas kraujas.

Vienam komisijos nariui nustatytas 0,08 promilės girtumas, kitam – 0,16 promilės girtumas. Trečiajam komisijos nariui nustatytas 0,40 promilės girtumas. Kiti komisijos nariai buvo blaivūs. Vieno komisijos nario surasti nepavyko.