Pasak jo, sostinės savivaldybė dėl to šiemet bus įtraukta į rizikingų pirkimų sąrašą.

"Kalbant apie viešuosius pirkimus, iš tiesų yra sričių - sutarčių vykdymas ir priežiūra - iš 44 sutarčių, kurias tarnyba patikrino, 39 rasta pažeidimų ir norėčiau pažymėti, kad šioje srityje, galima sakyti, didžiausią pavojų ir rizikingiausia yra savivalda - išskirčiau Vilniaus savivaldybę, kuri iš tiesų reikalauja daug kontrolės ir daug patikrinimų, kadangi iš tiesų pažeidimų daug aptinkama. Ir šiais metais metais įtraukiama į rizikingų pirkimų sąrašą ir bus tikrinama", - trečiadienį po susitikimo su prezidente žurnalistams sakė Ž.Plytnikas.

Pasak jo, Vilniaus savivaldybėje dažnai dėl nekompetencijos atsistatydina pirkimų komisijos ir tai kelia nerima.

"Iš tiesų vyksta pirkimuose aibė pažeidimų, kaip norint priimti vieną, ar kitą sprendimą, atsistatydina visa komisija dėl nekompetencijos. Tai tada kyla klausimas, kaip ta komisija galėjo ankstesnius pirkimus vykdyti ir nustatyti nugalėtojus. Ir tokie žaidimai jau ne pirmą kartą pasikartoja", - teigė VPT vadovas.

Pasak jo, tarp rizikingų yra ir savivaldybėse vykstantys biokuro bei sąvartynų statybų pirkimai.

"Taip pat savivaldoj pirkimai susiję su biokuro katilinių pirkimų ir biologinio mechaninio apdorojimo, tai yra sąvartynų statybomis", - aiškino Ž.Plytnikas.

Jis teigė, kad savivaldybėse problemų su pirkimais kyla dėl kompetencijos trūkumo.

"Galbūt savivalda todėl, kad yra iš tiesų ir kompetencijos trūkumas vienas, antras - pinigai, skiriami tiems pirkimams, kurie galbūt mažiau galimi kontroliuoti, tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba turi savo rizikos sistemą ir tokius pirkimus aptinka ir vertina. Neatsitiktinai šiais metais buvo atlikta nemažai ir biokuro katilinių pirkimo biokuro ir sąvartynų uždarymų ir statybos", - sakė VPT vadovas.

Pasak Ž.Plytniko, siekiant kovoti su pažeidimais, planuojama įdiegti sutarčių registrą, kuris padėtų sekti pirkimus nuo jų sudarymo iki užbaigimo.

"Mąstoma šiuo metu apie sutarčių registrą, kuris bus diegiamas ir kurio dėka bus galima kontroliuoti tiek prižiūrinčioms institucijoms, tiek teisėsaugai, tiek Viešųjų pirkimų tarnybai procesą nuo sutarties pasirašymo iki užbaigimo. Tai bus matyti kiekvienas atsiskaitymas, kiekviena sąskaita-faktūra, sutarties kaina, sutarties pakeitimai ir užbaigimas. Tada tai palengvins priežiūrą", - teigė tarnybos atstovas.