Ketvirtadienį Ž. Pinskuvienė išplatino pranešimą žiniasklaidai pavadinimu „Naujoji Seimo narė D. Šakalienė dirba „turgaus bobos“ metodais?“.

Taip merė sureagavo į portale „Alfa“ pasirodžiusią publikaciją, kurioje D. Šakalienė kritikuoja vaiko teisių apsaugą Širvintų rajone ir sako, kad tokia rajone iš viso neegzistuoja, mat čia net buvo panaikintas Vaiko teisių apsaugos skyrius. D. Šakalienė minėtame straipsnyje aiškina, kad viešoje erdvėje Širvintų merė išsako susirūpinimą vaiko teisių situacija, bet realybėje dėl giminystės, kitų asmeninių artimų ryšių pagalbos vaikui sistema apskritai nefunkcionuoja, o žmonės, bandantys įvardinti klaidas, bauginami.

D. Šakalienė straipsnyje taip pat užsimena apie vasario 15 d. Širvintų rajone nusižudžiusį 14-metį. Į D. Šakalienę kreipęsi žmonės liudijo, kad berniukas anksčiau patirdavo smurtą, yra prašęsis pagalbos. Tačiau, sako Seimo narė, savivaldybė šeimoje problemų nemato.

Ž. Pinskuvienės atsako ilgai laukti neteko.

„Ar Seimo narė D. Šakalienė iš tikrųjų domisi Širvintų rajonu ir jame gyvenančiais vaikais? Ar iš jos Širvintų rajono savivaldybė sulaukė oficialaus kreipimosi ar bent paklausimo apie realią situaciją? O gal, manysite, ji lankėsi Širvintose, susitiko su vaiko teisių apsaugos specialistais, socialiniais darbuotojais, savivaldybės, kurios kompetencija viešai abejoja, atstovais? Žinoma, kad ne“, – išplatintame pareiškime teigia Ž. Pinskuvienė.

Merė informuoja kreipusis į Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją, kurioje tikisi būti išklausyta. Ž. Pinskuvienė taip pat teigia išsiuntusi prašymą policijai išnagrinėti D. Šakalienės minimus „konkrečius duomenis“.

„Tik kyla klausimas, ar šiai Seimo narei iš tiesų rūpi vaikai, o gal tik ji pati ir jos žinomumas? Būtent tokia nuomonė susidaro perskaičius publikaciją, kurioje be žodžių „Širvintų rajonas“ ir „Pinskuvienė“ daugiau nieko konkretaus negali surasti.

Živilė Pinskuvienė
Naujai iškepta Seimo narė D. Šakalienė, įžengusi į politinę areną po „valstiečių“ vėliava, bet kokia kaina siekia dėmesio skambia antrašte apie smurtą ir vaikų gelbėjimą, tačiau nepasakydama nieko konkretaus, vien tik padrikais „žmonės sakė“, „Seimą užplūdo skundai“. Išdrįsiu pasakyti, kad naudodamasi skaudžia nelaime, ji apeliuoja į skaitytojų jausmus pigiais „turgaus bobos“ metodais. Tačiau tokiu būdu atsiribodama nuo tiesioginės atsakomybės ir Seimo nario pareigų.

Taip, berniuko savižudybė sukrėtė visą Širvintų rajoną. Deja, vaikų savižudybės Lietuvai kol kas yra viena iš giliausių ir sunkiai įveikiamų problemų. Po to įvykio kreipiausi į įstatymų leidėjus siūlydama imtis konkrečių veiksmų, teisės aktų pakeitimų, siekiant efektyvinti šalyje veikiančią sveikatos, socialinės apsaugos, darbo su socialinės rizikos šeimomis, švietimo sistemą, atkreipiant ypatingą dėmesį į žmonių psichinės sveikatos stiprinimą, pozityvios tėvystės mokymą.

Gerai suprantu, kad tai yra didelis ir pastangų reikalaujantis procesas. Tačiau būtent to ir tikisi iš naujai išrinktų Seimo narių už juos balsavę žmonės. Mano išsakytas mintis greitai perėmė Socialinės apsaugos ir darbo ministras. Tik vietoje to, kad būtų imamasi konkrečių veiksmų, pastangos ir laikas skiriamas populistinių pranešimų „kepimui“, – piktinasi Ž. Pinskuvienė.

D. Šakalienė: nelabai suprantu merės pasipiktinimo

Kalbėdama su DELFI, D. Šakalienė sakė gaunanti Širvintų rajono žmonių skundų, kuriuose pateikiama konkreti informacija tiek apie dėmesio nesulaukiančius vaiko teisių pažeidimus, tiek apie Ž. Pinskuvienės veikimą, kenkiantį vaiko teisių apsaugos užtikrinimui.

Dovilė Šakalienė
„Tiek paprasti žmonės, tiek savivaldybės atstovai siunčia tą pačią žinią ir pateikia detalius – ne anoniminius – liudijimus apie vaiko teisių apsaugos skyriaus išardymą bei mėginimus slėpti smurto prieš vaikus atvejus. Mes ne kartą kalbėjomės ir su Širvintų rajono savivaldybės administracijos vaiko teisių specialistais – kaip žinote, Vaiko teisių apsaugos skyriaus savivaldybėje nebėra. Poskyrio darbuotojai laikosi pozicijos, kad visais smurto atvejais, apie kuriuos turime duomenis, nėra jokių problemų.

Nelabai suprantu merės pasipiktinimo – jai ir jos vadovaujamiems darbuotojams buvo pateikta informacija apie smurto atvejus, kuriuos miniu viešoje erdvėje. Kaip Seimo narė negaliu priversti jų atlikti savo pareigų ar pati važiuoti vykdyti apklausų bei inicijuoti ikiteisminius tyrimus, tačiau galiu inicijuoti parlamentinės kontrolės tyrimą, ir tai nedelsdama darau.

Kaip ir kasdien dirbu drauge su ministru prie praktinių pagalbos priemonių, nuo rizikos įvertinimo klausimyno iki Vyriausybės nutarimo dėl tarpinstitucinio bendradarbiavimo užtikrinant vaiko teisių apsaugą projekto. O tiesiai sakant, kasdien dar ir konsultuoju vaiko teisių apsaugos specialistus, norinčius padėti konkretiems vaikams“, – teigia D. Šakalienė.

Seimo narė sakė nekomentuosianti Ž. Pinskuvienės leksikos ar kaltinimų populizmu. Jos manymu, toks puolimas yra papildomas liudijimas, paaiškinantis, kodėl merės bijo daugelis besikreipusių žmonių.