Lenkijos televizija remiasi Z. Brzezinskio interviu CNN, kuriame jis pabrėžia būtinybę Baltijos šalyse steigti NATO bazes ir dislokuoti stipriausių aljanso valstybių pajėgas.

„Laukiu patvirtinimo, kad NATO yra aktyvus ir tvirtas aljansas, pasirengęs imtis būtinų žingsnių bendram saugumui užtikrinti.

Šiam tikslui artimiausioje ateityje reikalingi sprendimai dislokuoti nuolatines NATO pajėgas, į kurias įeitų amerikiečiai, britai, prancūzai, vokiečiai ar net italai, Baltijos šalių teritorijose. Gal net Lenkijoje“, - apie ketvirtadienį prasidedantį NATO viršūnių susitikimą Velse kalbėjo Z. Brzezinskis.

Jo žodžiais, reikia „duoti signalą Rusijai, kad šios valstybės nėra tokios, kaip Ukraina“.

„Mat V. Putinas yra aiškiai parodęs, kad jeigu tokia taktika Ukrainoje suveiks, (…) jis tą patį padarys su Baltijos valstybėmis“, - prognozuoja Z. Brzezinskis.

Nors oficialių postų JAV valstybės aparate lenkų kilmės analitikas neužima, jis laikomas viena įtakingiausių personų Jungtinių Valstijų užsienio politikoje.

Z. Brzezinskis taip pat pabrėžė, kad Kinija iš tikrųjų nepalaiko V. Putino. Atvirkščiai - kinai bijo jo įtakos pasaulio ekonomikai.

„Rusai tvirtina, kad Kinija juos palaiko, bet aš manau, kad yra kitaip. Kinai bijo, kad V. Putino avantiūristinė pozicija gali tapti labai rimta grėsme pasaulio ekonomikai. Tai jiems būtų katastrofa. Manau, kad kinai turi parodyti didelį aktyvumą ir pasakyti V. Putinui, kad bet kokie sienų pakeitimai per daugelį metų nuo Antrojo pasaulinio karo ir nuo Pirmojo pasaulinio karo pradžios nėra tarptautinių problemų sprendimo kelias“, - sakė Z. Brzezinskis.