"Bendrosios įmonės bus valdomos pagal vakarietiškus finansinės atskaitomybės standartus - kaip ir bet kuri "Williams" įmonė JAV. Teiginiai, kad šios įmonės pasuks pinigų srautą ir pelną nuo gamyklos, yra nesąmonė.

Anot jo, jei Vakarų bankai dalyvaus modernizuojant "Mažeikių naftos" gamyklą, jie ypač įdėmiai stebės, ar visa įmonės veikla yra skaidri ir atneša daugiausia naudos bendrovei, jos akcininkams, įskaitant Lietuvos Vyriausybę.

Apie tikimybę, kad per bendras įmones gali būti plaunamas turtas ir pelnas, šią savaitę kalbėjo finansų analitikė Margarita Starkevičiūtė, tokios galimybės neatmetė ir buvęs ūkio ministras Eugenijus Maldeikis.

J. Bumgarneris teigė, kad paskutinėse derybose Londone ir "Williams", ir "LUKoil" padarė nuolaidų. Iš pradžių "LUKoil" norėjo 33 proc. "Mažeikių naftos" akcijų, taip pat dalyvauti įmonės valdyme. Pradinė "Williams" pozicija buvo sudaryti tiesioginę komercinę naftos tiekimo į Mažeikius sutartį ir atskiras perdirbimo bei produktų pirkimo sutartis su "LUKoil Baltija".

Tačiau Londone rusai pakeitė savo poziciją dėl "Mažeikių naftos" akcijų įsigijimo ir dalyvavimo įmonės valdyme, o "Williams" sutiko dėl bendrųjų įmonių kūrimo ir akcininkų ryšių užmezgimo tarp "Mažeikių naftos" ir "LUKoil".

"Tai - teisingas sandoris abiem pusėms. Būdama bendros įmonės akcininkė, "Mažeikių nafta" tampa aktyvia naftos tiekimo klausimų sprendimo dalyve", kalbėjo J. Bumgarneris.

"Williams International" vadovas tvirtino, jog "Mažeikių nafta" suinteresuota, kad kitas Rusijos koncernas "Jukos" aktyviai eksportuotų naftą per Būtingės terminalą, taip pat tiektų naftą Mažeikių gamyklai.

"Abi pusės tikisi, kad susitarimas dėl komercinio naftos tiekimo gali būti pasiektas artimiausiu metu", sakė J. Bumgarneris. Anot jo, ateityje galbūt bus nutarta svarstyti ir akcijų pardavimo klausimą.

"Jukos" pretenduoja į 10 proc. "Mažeikių naftos" akcijų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją