Ministras pirmininkas šią medžiagą pirmadienį įvertinto skeptiškai, pabrėždamas, kad LRT vadovas dirba iki šiol.

Vyriausybės vadovo patarėjas, 2009 metų gruodį kalbėdamasis su JAV ambasadore Anne E.Derse, teigė, kad LRT per daug susijęs su socialdemokratais, rašoma ambasados parengtame dokumente.

"Jie pernelyg įsitraukę į politiką ir išsibalansavę. Direktorių reikia pakeisti, bet tai sudėtinga, nes yra daug teisinių saugiklių, kurie neleidžia jo pakeisti dėl politinių priežasčių", - rašoma ataskaitoje, kurią pirmadienį paviešino dalį WikiLeaks dokumentų gavęs portalas 15min.lt.

V.Valentinavičius portalui sakė neturintis pagrindo tikėti dokumentu, tokio pokalbio neprisimenąs ir todėl neketinantis jo komentuoti.

A.Siaurusevičius savo ruožtu teigė, kad V.Valentinavičius "visą laiką darė taip, kad pakeistų direktorių vienokiu ar kitokiu būdu".

Premjeras A.Kubilius pirmadienį žurnalistams sakė, kad negali nagrinėti privačiuose diplomatiniuose susirašinėjimuose pateiktos informacijos, tačiau atkreipė dėmesį, kad aprašytas pokalbis įvyko dar 2009 metais.

"Tokios informacijos nesu skaitęs. WikiLeaks yra, kaip žinote, privačių diplomatinių susirašinėjimų informacija, ir tikrai negaliu jos nagrinėti", - po Vyriausybės pasitarimo sakė A.Kubilius.

"WikiLeaks informacija yra iš 2009 metų, o šiandien matėte gyvą ir sveiką ir labai gerai besijaučiantį generalinį direktorių čia, Vyriausybės koridoriuose. Taip kad visa kita neatspindi jokios realios tikrovės", - kalbėjo premjeras.

"Aš tikrai nesiekiu jo nuversti kaip ir nesiekiu ko nors kito nuversti", - pridūrė Vyriausybės vadovas.

Socdemai: konservatoriai siekia žiniasklaidai surišti rankas

Konservatorių Vyriausybė ne kartą bandė sužlugdyti visuomeninį transliuotoją, teigia socialdemokratai.

Taip tvirtinama jų išplatintame pranešime, kuriame reaguojama į žiniasklaidoje pasirodžią informaciją apie Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjo Virgio Valentinavičiaus konfidencialų pokalbį su JAV ambasadore Lietuvoje Anne Elizabeth Derse.

Anot socialdemokratų, šis pokalbis išryškino tikrąjį konservatorių veidą – daryti politinę įtaką nacionaliniam transliuotojui, pakeičiant jo vadovybę.

Pasak Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūno Algirdo Butkevičiaus, konservatorių Vyriausybė ne kartą bandė bet kokiomis priemonėmis sužlugdyti visuomeninį transliuotoją, mažino finansavimą, rengė įstatymo pataisas, kurioms įsigaliojus, visuomeninis transliuotojas taptų ne visuomenės, o tik valdančiosios daugumos ruporu.

„Vos tapęs Ministro Pirmininko patarėju, pats buvęs žurnalistas V. Valentinavičius pareiškė, kad LRT generalinį direktorių reikia pakeisti. Taigi dabar akivaizdu, kad konservatoriai siekia tik vieno – pakeisti nacionalinio transliuotojo vadovybę valdančiajai daugumai ištikimais žmonėmis.

Po tokio pasikeitimo visuomenė vietoj valdžios kritikos girdėtų tik pagyras valdžiai bei kritiką jos oponentams. Akivaizdu, kad kalbantys apie žiniasklaidos laisvę konservatoriai patys siekia surišti jai rankas.

Dabar ponas V. Valentinavičius bando išsisukti ir teigia nepamenantis pokalbio su JAV ambasadore Lietuvoje. Nepaisant išsisukinėjimų, tikslai akivaizdūs, tačiau mes – socialdemokratai – visuomet nuosekliai gynę spaudos laisvę, neleisime, kad LRT taptų priklausoma nuo politikų valios.

Tikimės, kad prie šių demokratinių vertybių gynimo prisijungs šalies Prezidentė, kitos opozicinės partijos ir blaiviai mąstantys konservatoriai“, – sako LSDP frakcijos seniūnas.

„Tvarkiečiai“ kreipėsi į premjerą

Tuo metu Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis viešai kreipėsi į premjerą Andrių Kubilių, prašydamas jo paaiškinti šiuos savo patarėjo veiksmus ir kalbas.

„Mano supratimu, visuomeninis transliuotojas yra tokia institucija, kuri neturi būti veikiama jokios valdžios bei jos atstovų. Pasirodžius informacijai apie V. Valentinavičiaus veiksmus, tapo akivaizdus ir valdančiųjų konservatorių bandymas padaryti viešąjį transliuotoją sau pavaldžia tarnaite, lygiai taip, kaip buvo K. Petrauskio vadovavimo laikais“, – teigė Seimo narys V. Mazuronis.

Anot parlamentaro, tokie veiksmai neturi nieko bendro su demokratija, todėl jis norėtų žinoti, ar tokia pozicija, kurią dėstė V. Valentinavičius, yra Premjero A. Kubiliaus ir Tėvynės Sąjungos Vyriausybės pozicija, ar tai yra tik asmeninė premjero patarėjo nuomonė.

„Jei tai oficiali Vyriausybės ir valdančiosios daugumos pozicija, prašau Premjero A. Kubiliaus paaiškinti, kas vyksta mūsų valstybėje. O jeigu tai asmeninė V. Valentinavičiaus iniciatyva, Premjeras privalo pareikalauti pastarojo paaiškinimo ir asmeninės atsakomybės už šį antikonstitucinį veiksmą“, – teigė Seimo narys V. Mazuronis.