"A.Lukašenka pasiūlė, kad jis ir D.Grybauskaitė gruodį dalyvautų trišaliame susitikime su Ukrainos prezidentu V.Juščenka ir parodytų jų paramą Ukrainos nepriklausomybei. Ji atsisakė", - rodo "WikiLeaks" turimas dokumentas, kurį paviešino leidinio "Russkij reporter" interneto svetainė.

Dokumente aprašytas A.Lukašenkos ir D.Grybauskaitės susitikimas pernai rugsėjo mėnesį įvyko Vilniuje. Tuo metu V.Juščenka dar ėjo Ukrainos prezidento pareigas, bet šiemet sausio mėnesį per rinkimus patyrė triuškinamą pralaimėjimą. Rinkimus laimėjo prorusiško politiko etiketę turintis Viktoras Janukovyčius.

A.Lukašenka užjautė D.Grybauskaitę perėmus valdžią Lietuvoje

Anot dokumento, per susitikimą D.Grybauskaitė taip pat kategoriškai atmetė A.Lukašenkos pasiūlymą prisidėti prie Baltarusijos atominės elektrinės projekto.

Pranešime cituojamas diplomatas Laurynas Jonušauskas teigė, kad per susitikimą su Baltarusijos prezidentu D.Grybauskaitė išsakė Lietuvos susirūpinimą dėl planuojamos Baltarusijos atominės elektrinės, kad ji gali užteršti Neries upę.

"Pasak (prezidentės patarėjo Dariaus) Semaškos, A.Lukašenka atsakė, kad pasiūlyta vieta buvo geresnė dėl geologinių ir techninių priežasčių ir paklausė, ar Lietuva nori dalyvauti statant elektrinę, kuri galėtų būti išplėsta ir atitikti Lietuvos poreikius. D.Grybauskaitė jam atsakė: "neturėkite jokių iliuzijų", ir kad Lietuvos tikslas yra integruotis į Vakarų elektros tinklą, o Baltarusijos elektrinė neprisidėtų prie šio tikslo", - rašoma dokumente.

Anot dokumento, D.Semaška taip pat teigė, kad "A.Lukašenka sakė D.Grybauskaitei, jog jis užjaučia ją perėmus valstybę, kuriai jos pirmtakas leido nuskursti, ir jis taip pat komentavo, koks skurdus kaimas tarp sienos ir Vilniaus (Semaška sutiko, kad kelias nėra vaizdingas, bet tai neatspindi valstybės ekonominio išsivystymo)".