"Matydami, kad NATO, pakvietusį į aljansą Lenkiją, Čekiją ir Vengriją, pradeda mažiau dominti kitos potencialios kandidatės, jie pasirašė efektingą "Vilniaus pareiškimą", kuriame paragino NATO iki 2002 metų ne vien "apsvarstyti" naujas kandidatūras, kaip tai buvo žadėta per susitikime Vašingtone 1999 metais, bet pakviesti visas devynias šalis įstoti į aljansą", rašo "Wall Street Journal".

Pasak jo, paskelbdamos tokį pareiškimą, Lietuva, Latvija, Estija, Slovakija, Slovėnija, Rumunija, Bulgarija, Albanija ir Makedonija "ignoravo kai kurių Europos Sąjungos narių įspėjimą, kad dabar ne laikas veržtis į NATO. Bent jau todėl, kad Rusijoje į valdžią atėjo naujas prezidentas, kuris tikriausiai neigiamai reaguos į tokius žingsnius. Be to, Rusija jau ne kartą pareiškė, kad nė viena buvusios SSRS respublika neįstos į NATO".

"Tačiau devynios šalys nepaisė šių įspėjimų", pažymi "Wall Street Journal".

Pasak leidinio, stebina tai, kaip vieningai veikia šios šalys.

"Anksčiau rungtyniavę viena su kita dėl Vakarų dėmesio, šiandien jos veikia kaip devyni muškietininkai - pagal principą "Vienas už visus ir visi už vieną". Iki penktadienio niekas nė nemanė, kad Albanija ir Makedonija turi galimybių įstoti į NATO vienu metu su labiau išsivysčiusiomis ir stabiliomis šalimis.

Stebina ir tai, kad Slovėnija ir Slovakija, kurių įstojimui Maskva neprieštarauja, pasirašė pareiškimą drauge su Baltijos šalimis, kurių padėtis sudėtingesnė".

"Kuo NATO gali atsakyti į raginimą? Kvailiausia - pro sukąstus dantis "pasveikinti" šį pareiškimą. Tačiau (kad ir kaip tai būtų keista) imtis radikaliai plėsti aljansą - geriausias variantas. Strateginiu požiūriu jis leis stabilizuoti padėtį Balkanuose.

Be to, kad ir kaip kandidatės veržtųsi į NATO, joms reikia dar daug ką padaryti, siekiant atitikti tuos reikalavimus, kurie keliami aljanso narėms. Istorija rodo, kad tokia perspektyva skatina šalis aktyviau plėtoti demokratiją, spręsti pasienio ir etnines problemas".

Pasak leidinio, to pavyzdys yra pokario Vokietija, nesutariančios tarpusavyje Graikija ir Turkija ir net Lenkija - "jai rengiantis įstoti į NATO ne tik padidėjo stabilumas Vidurio Europoje, bet ir buvo užmegzti, ko gera, palankiausi per pastaruosius dešimtmečius Lenkijos ir Rusijos santykiai (nors Maskvai ir sunku pripažinti šį faktą)".

"Wall Street Journal" daro tokią išvadą: "Kad ir kas įvyktų po dvejų metų, "Vilniaus devynetas" jau pasiekė rezultatų: pateikė sąlygas deryboms ir susivienijo į stiprią, savo interesus proteguosiančią grupę, kuri galės daryti įtaką Europos Sąjungai bei būsimam JAV prezidentui".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją