Neoficialiais duomenimis, tokios pat pozicijos laikosi ir dvasininkų atstovai, nors, pasak Lietuvos vyskupų konferencijos (LVK) generalinio sekretoriaus padėjėjo, kunigo Ričardo Doveikos, su Vyskupų konferencija renginys nebuvo derintas, bet galbūt kokia nors nuomonė buvo išreikšta asmeniniuose pokalbiuose.

„Kiek pagal savo pareigas turiu informacijos, tai iš Vyskupų konferencijos nebuvo deleguota jokio atstovo į kokius nors susitikimus ar pokalbius, nebuvo dėstytos kažkokios rašytinės nuomonės ir panašiai. Net nežinau. Jie galėjo nebent asmeniškai kalbėtis. Tai tų dalykų aš tikrai nežinau“, - DELFI sakė kunigas R. Doveika.

Ketino rengti krikdemai, svarstė ir Šeimų asociacija

Gegužės 8-ąją surengti šeimų eiseną ar kokį nors panašų renginį ketino TS-LKD krikdemiškasis sparnas, apie idėją buvo informuota ir Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija. Tačiau, kaip DELFI sakė asociacijos tarybos narys Algimantas Ramonas, Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija nutarė, kad tradicinė šeima ir homoseksualumas nėra alternatyvos, todėl nutarė prie tokio renginio neprisidėti.

„Buvo diskusija, vyko ji iš tikrųjų ir mes pasakėm „ne“. Yra keletas dalykų, ne apie visus galiu šnekėti atvirai, bet pagrindinė esmė, kad mes, kaip asociacija, niekada neskatinom priešpriešų, o šeima nėra alternatyva kažkam. Mes nedarome kažkokių alternatyvių dalykų, kodėl mes turime paskui mažas grupes bėgti ir sakyti: „Nepalikite ir mūsų“. Paskui šeimą turi kiti eiti“, - pasakojo A. Ramonas.

Pasak pašnekovo, šeimų šventės gali vykti kitu metu, kad jos atrodytų ne kaip atsvara homoseksualumui, o kaip pozityvus teigimas, jog tradicinė šeima yra vertybė.

„Mūsų asociacija sprendžiančiųjų lygmeniu buvo apsvarstę tokio pobūdžio dalyką, kaip idėją, ir pasakėme taip, kaip ir aš jums sakau. Paskui mūsų buvo paklausta, galbūt galima tokį dalyką daryti, mes jau turėjome nuomonę. Apsvarstėm dar kartą ir pasakėm, kad mūsų pašaukimas kitas ir pati idėja... Jei reikia, galima tokius renginius daryti, bet nebūtina tapatinti“, - sakė A. Ramonas.

Anksčiau Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija parašė atvirą laišką Vilniaus miesto merui Viliui Navickui ir Seimui, kuriame išsakė nuomonę, jog leidus homoseksualų paradą būtų „giliai ir skaudžiai užgautos visoms Lietuvos šeimoms brangios vertybės – dora, ištikimybė, vaisingumas, žmogiškasis orumas“.

„Tolerancija nereiškia, kad homoseksualus gyvenimo būdas gali būti viešai propaguojamas kaip visuomenei ir valstybei priimtina gyvenimo norma, nes tai prieštarauja vertybinėms Lietuvos gyventojų daugumos nuostatoms“, - laiške rašė asociacijos atstovai.

Dvasininkai išsakė neigiamą nuomonę?

Kad gegužės 8-ąją neverta rengti šeimų eisenos arba panašaus pobūdžio šventės nutarė ir TS-LKD krikdemiškojo sparno atstovai. Parlamentaro Pauliaus Saudargo teigimu, kadangi homoseksualių žmonių eitynės Lietuvoje yra naujiena (iki šiol eitynėms leidimas niekada nebuvo duotas – DELFI), tad prognozuoti visuomenės reakcijos beveik neįmanoma – esą nežinia, ar žmonės gebės savo poziciją išreikšti taikiai, ar nepasiduos priešiškumui.

„Šio parado metu matyt bus bandoma padaryti įvairias provokacijas iš nedraugiškų kažkokių struktūrų arba ultraradikalų, jų organizacijų, todėl tame fone labai sunku surasti formą išreikšti savo šiek tiek kitokią nuomonę kultūringai ir civilizuotai. Todėl labai pavojinga kažką ir organizuoti“, - svarstė P. Saudargas.

Neoficialiais duomenimis, nesiimti vadinamųjų „atsakomųjų veiksmų“ patarė ir Lietuvos vyskupai, tačiau P. Saudargas tokios informacijos nei patvirtino, nei paneigė. Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos tarybos narys A. Ramonas sakė apie tokią vyskupų nuostatą girdėjęs, tačiau, pasak jo, taip pat negalįs nei patvirtinti, nei paneigti.

„Mes neturime tos informacijos. Kaip kad jūs sakote, girdėti, tai mes irgi girdėjom, bet negalime nei patvirtint, nei paneigti“, - teigė A. Ramonas.

Tuo metu LVK generalinio sekretoriaus padėjėjas, kunigas R. Doveika teigia, jog Vyskupų konferencija nėra išreiškusi jokios nuomonės apie gegužės 8-ąją planuotas rengti šeimų eitynes.

„Kiek žinau, niekas iš mūsų negalėjo nei kalbėtis, nei nieko. Nes apskritai Bažnyčios nuomonė tiems dalykams yra labai aiški – turime skirti polinkį nuo visų tų eitynių“, - sakė R. Doveika, pridūręs, kad tokie renginiai kaip eitynės problemų nesprendžia.

DELFI primena, kad gegužės 8-ąją yra duotas leidimas rengti homoseksualų eitynes. Jose laukiama maždaug 300 dalyvių. Sostinės savivaldybė leido jas surengti tik prie Karaliaus Mindaugo tilto, o ne senamiestyje, kaip prašė organizatoriai.