S. Skvernelis BNS patvirtino, kad M. Dargužaitė Vyriausybės kanclerės pareigas pradės eiti nuo trečiadienio. Anot jo, vienas pirmųjų ir svarbiausių darbų jo komandai bus viešojo sektoriaus pertvarka.

„Vertinu M. Dargužaitės tarptautinę patirtį ir parodytus veiklos rezultatus, pertvarkant „Investuok Lietuvoje“, kuri tapo viena efektyviausių agentūrų viešajame sektoriuje. Tikiu, kad darbuodamiesi drauge galime viešąjį sektorių paversti efektyvesniu, greitesniu ir į tikslą orientuotu pagalbininku tiek dirbantiesiems, tiek darbo vietas kuriantiesiems. Be to, jei kalbame apie poreikį susigrąžinti išvykusius gabius ir kvalifikuotus mūsų žmones, būtent M. Dargužaitės su jos įspūdinga tarptautine karjera prisijungimas prie mūsų Vyriausybės komandos parodo, kad Lietuvą galima ir būtina kurti čia, Lietuvoje“, – komentare BNS sakė premjeras.

S. Skvernelis taip pat pažymėjo, kad Vyriausybės kanceliarijai keliamas uždavinys – tapti „proaktyvia viešojo sektoriaus pokyčių koordinatore, besiremiančia objektyviais duomenimis“ ir struktūra, kuri iš esmės įvertina esamų funkcijų bei tam skiriamų lėšų panaudojimo efektyvumą.

„Taip pat siekiame iš esmės pakeisti darbo valstybei įvaizdį, norime kelti viešojo sektoriaus našumą bei darbo kokybę“, – teigė ministras pirmininkas.

M. Dargužaitė sako, kad pirmieji jos darbai bus biurokratijos mažinimas, didesnis Vyriausybės veiklos skaidrumas, taip pat valstybės valdomų įmonių veiklos efektyvumo didinimas.

„Apie konkrečius planus dabar dar per anksti kalbėti, bet manau, kad pagrindines kryptis, ką reikia daryti, tikrai žinome. Pirmas prioritetas būtų užtikrinti, kad pati Vyriausybė dirbtų kaip viena komanda, siekdama bendrų tikslų, ir kad darbas būtų orientuotas į rezultatą. Taip pat, kad darbo kokybė pagerėtų, kad būtų mažinama biurokratija, efektyvinami darbo procesai. Kitas svarbus prioritetas yra skaidresnis Vyriausybės valdymas ir apskritai valstybinių institucijų valdymas, įtraukiant visas reikalingas šalis jau diskusijų lygyje, kad priimami sprendimai būtų iš anksto aptarti su visomis šalimis, kad visi dirbtume bendromis pastangomis“, – BNS sakė M. Dargužaitė.

M. Dargužaitė BNS teigė tikinti, kad naujoji Vyriausybė sugebės įgyvendinti numatytas viešojo sektoriaus reformas.

„Aš manau, kad jau labai daug ir ilgai kalbama apie viešojo sektoriaus efektyvinimą ir būtent šiose pareigose man premjeras pavedė tas reformas įgyvendinti. Mano manymu, šios reformos yra tikrai labai reikalingos, labai jau seniai apie jas kalbama ir manau, kad su šitos Vyriausybės pagalba tikrai bus galima padaryti labai daug naudingų darbų toje srityje“, – kalbėjo M. Dargužaitė.

Anot jos, tarp prioritetinių darbų bus valstybinių duomenų viešinimas.

„Valstybės duomenys, kurie yra neprivatūs, turi būti visiems prieinami, kad būtų skaidrus priėjimas prie duomenų, kad visi galėtų matyti, ką valstybė daro ir kokias paslaugas teikia ir kokius rezultatus pasiekia“, – teigė būsimoji Vyriausybės kanclerė.

Be to, pasak jos, Vyriausybė sieks didesnio valstybės valdomų įmonių efektyvumo.

„Smagu matyti, kad valstybės valdomų įmonių reforma vėl įgauna impulsą ir premjero tarnyba prisiims lyderiaujančią poziciją užtikrinant, kad valstybės valdomos įmonės būtų valdomos skaidriai ir efektyviai. Valstybės sektoriuje efektyvumo didinimo prasme galima daug ką padaryti nuo tokių paprastų dalykų kaip valstybinio turto efektyvesnis valdymas iki centralizuoto administravimo funkcijų, IT, žmogiškųjų išteklių valdymo ir panašiai“, – BNS kalbėjo M. Dargužaitė.

M. Dargužaitė pastaruoju metu buvo Danijos investicijų bendrovės „Northern Horizon Capital“ (NHC) valdybos narė. Nuo 2015-ųjų kovo iki gruodžio ji vadovavo Didžiosios Britanijos banko „Barclays“ technologijų centrui Lietuvoje.

2014-ųjų vasarį M. Dargužaitė pasitraukė iš „Investuok Lietuvoje“ generalinės direktorės posto. Tuomet ji tvirtino, kad išsiskyrė jos ir Vyriausybės požiūriai.

JAV investicijų banko „Goldman Sachs“ viceprezidente Niujorke dirbusi M. Dargužaitė į Lietuvą grižo tuometinio premjero Andriaus Kubiliaus kvietimu – ji 2011-ųjų birželį tapo buvusio ūkio ministro Rimanto Žyliaus patarėja ir kuravo valstybės valdomų įmonių efektyvumo didinimo, rizikos kapitalo ir finansų inžinerijos sritis, taip pat patarė ekonomikos ir finansų klausimais.

M. Dargužaitė JAV Midilburio koledže yra įgijusi matematikos ir ekonomikos bakalauro, Prinstono universitete – optimalios veiklos tyrimų ir finansų inžinerijos magistro laipsnį.

Karjerą ji pradėjo 1999-aisiais investicijų banke „Donaldson, Lufkin & Jenrette“ Niujorke, vėliau 7-erius metus dirbo „Goldman Sachs“.