„Apmaudu, kad XXI a. turime kalbėti apie klestinčią šiuolaikinę vergovę ir prekybą žmonėmis. Prekyba žmonėmis yra ne tik grubiausias žmogaus teisių pažeidimas. Tai yra grubus nusikaltimas, dažnai vykdomas organizuotų nusikalstamų grupuočių. Šių nusikaltimų organizatoriai negali likti nebaudžiami“, – susitikimo metu kalbėjo premjeras S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas pažymėjo, kad mūsų šalies žiniasklaidoje dažniausiai parodomos tautiečių sėkmės istorijos svetur, taip pat ir Jungtinėje Karalystėje, tačiau kur kas rečiau sulaukia dėmesio kita pusė: seksualinis išnaudojimas, priverstinis darbas.

Susitikimo metu Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad kovai su prekyba žmonėmis Vyriausybė skiria ypatingą dėmesį ir šios problemos sprendimas yra nuolatinėje jos darbotvarkėje.

Kardinolas Vincentas Nicholsas padėkojo Lietuvai už dalyvavimą Šv. Mortos iniciatyvoje ir pabrėžė, kad tinkamas šalies Vyriausybės dėmesys šiai problemai gali duoti teigiamų rezultatų kovojant su prekyba žmonėmis.

Šiai problemai spręsti reikalingos tarptautinės bendruomenės pastangos, būtina įvairių sričių specialistų partnerystė ir veiksmų koordinavimas, ypač svarbus glaudus teisėsaugos, bažnyčios ir bendruomenių bendradarbiavimas.

Lietuvoje plėtojama Šv. Mortos iniciatyva, didinamas bažnyčios ir bendruomenių vaidmuo, ypač vykdant prevencines bei pagalbos prekybos žmonėmis ir išnaudojimo priverstiniam darbui ar paslaugoms aukoms ir rizikos nukentėti nuo šių nusikaltimų asmenims priemones.