Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė tikisi, kad šią savaitę ministrų kabinetui patvirtinus teisės aktus, kitą savaitę juos skubos tvarka priims ir Seimas.

„Aš manau, kad kitą savaitę turėtų būti (priimtas - BNS), jeigu šiandien per pasitarimą ar trečiadienį posėdyje bus patvirtintas, tai kitą savaitę tikrai gali būti antradienį arba ketvirtadienį Seime priimtas“, - BNS sakė A.Pabedinskienė.

Pasak jos, kol kas nėra numatyta konkreti data, kada šiemet bus pradėtos mokėti kompensacijos, tačiau numatoma, kad tai bus ketvirtąjį ketvirtį.

„Konkrečios datos nėra - yra įvardintas ketvirtasis ketvirtis. (...) Įstatymo projekte niekas nesikeičia - taip, kaip po darbo grupės, kuri specialiai šiuo klausimu buvo suformuota, buvo nuspręsta, visos tos nuostatos ir išliko“, - aiškino ministrė.

Anot jos, šiemet bus išmokėta 20 proc. neišmokėtos pensijos, o 2015-2016 metais - po 40 proc., mokant kas ketvirtį.

Valdantieji skaičiuoja, kad iš viso pensijų kompensavimui reikės apie 443 mln. litų, o vien šiais metais - apie 80 mln. litų.

Premjeras Algirdas Butkevičius neseniai sakė, kad Vyriausybė nekeičia planų dar šiemet pradėti kompensuoti per krizę sumažintas pensijas, tam bus naudojamos ne valstybės, o „Sodros“ biudžeto viršplaninės pajamos.

Pernai gruodį valdančiųjų politinė taryba sudarė darbo grupę, kuri šiemet vasarį sudėliojo pensijų kompensavimo tvarką.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2009 metų gruodį nutarė dvejiems metams - 2010-2011-iesiems - „apkarpyti“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų: valstybines ir senatvės pensijas, motinystės ir tėvystės išmokas, išmokas vaikui bei kitas. Dirbantiems pensininkams pensijos buvo sumažintos didesniu laipsniu nei nedirbantiems, tačiau vidutiniškai jos sumažėjo 15 procentų.

Konstitucinis Teismas 2012-ųjų vasarį konstatavo, kad toks pensijų sumažinimas prieštarauja Konstitucijai.

Iš viso pensijos bus kompensuotos maždaug 450 tūkst. gyventojų.