Sąrašą papildyti siūloma daugiausia Lietuvos dvarų sodybomis. Į jį ketinama įrašyti Raudondvario, Palangos, Pakruojo, Plungės, Baisiogalos, Rokiškio, Bijotų, Verkių, Lentvario, Jašiūnų, Biržuvėnų ir Paežerių dvaro sodybas. Taip pat Trakų salos, Biržų ir Raudonės pilis, Klaipėdos pilies ir bastionų kompleksą.

Kultūros ministro Arūno Gelūno teigimu, 2007 metų birželį patvirtintame Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąraše tėra 17 reikšmingiausių šalies kultūros paminklų. Į sąrašą pateko tik tie objektai, kurie tuo metu nuosavybės teise priklausė Lietuvos Respublikai ir buvo įregistruoti Nekilnojamojo turto registre.

2008 metais kultūros paminklais paskelbta daugiau paveldo objektų, todėl atsirado galimybė papildyti sąrašą naujais paminklais.

Kultūros ministerija inicijavo Lietuvai reikšmingiausių paveldo objektų atranką, iš viso buvo atrinkti 101 objektai, dalį jų ir siūloma įrašyti į sąrašą. Ateityje numatoma atrinkti ir reikšmingiausius archeologijos paveldo objektus.

Be to, atrenkant objektus, atsižvelgta į Konstitucinio Teismo nutarimą, kad valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektais gali būti pripažinti ir ne valstybės nuosavybei priklausantys kultūros paveldo objektai. Todėl sąrašą papildyti siūloma ir savivaldybėms bei privatiems asmenims priklausančiais kultūros paminklais.

"Priėmus nutarimą, visuomenei bus užtikrinta galimybė lankyti į sąrašą įtrauktus Lietuvos kultūrai reikšmingiausius kultūros paminklus", - teigia ministras.

Šiuo metu galiojančiame Vyriausybės nutarime Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąraše yra Žemutinės ir Aukštutinės pilių Vilniuje liekanos, Kauno pilies liekanos, Trakų pusiasalio pilies liekanos ir Dominikonų vienuolynas, Medininkų pilis, Užutrakio dvaro sodyba, Kryžių kalnas, Ministrų kabineto pastatas Kaune, Signatarų namai Vilniuje, Kauno meno mokyklos rūmai, Karininkų ramovė, Maironio rūmai Kaune, Kauno valstybinis muzikinis teatras, Chaimo Frenkelio vila Šiauliuose, KGB rūmai Vilniuje ir Lietuvos banko pastatas Kaune.