„Vyriausybės programoje kovai su korupcija yra skiriamas prioritetinis dėmesys, todėl siekis ir yra, kad ministrai susipažintų su visuomenės nuomone apie korupciją ir kad atkreiptų dėmesį į jų kuruojamas sritis, kurias visuomenė įvardija kaip korumpuotas“, - BNS sakė ministro pirmininko Saulius Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Praėjusią savaitę paskelbtos apklausos duomenys rodo, kad 16 proc. gyventojų pripažino per pastaruosius metus davę kyšį. Prieš dvejus metus analogiškoje apklausoje kyšį per pastaruosius metus pripažino davę 24 proc. gyventojų.

Pripažinusių, kad davė kyšį verslo atstovų skaičius per dvejus metus reikšmingai nepasikeitė. Naujausioje apklausoje kyšį pripažino davę 5 proc. įmonių atstovų, o 2014 metais – 6 procentai. Šių metų apklausoje kyšį nurodė davę 6 proc. valstybės tarnautojų. 2014 metais valstybės tarnautojų to nebuvo klausta.

Ekspertai ragina atsargiai vertinti šiuos duomenis, nes kalbėdami apie savo pačių padarytus nusikaltimus žmonės gali neatskleisti tiesos.

Tarp manančiųjų, kad kyšis padeda spręsti problemas, skirtumo 2016 ir 2014 metų apklausose nėra. Šiemet taip manančių buvo 68 proc. gyventojų, o prieš dvejus metus - 69 procentų. Kad kyšis padeda spręsti problemas šiemet manė 48 proc. verslininkų, 2014 metais - 43 procentai.

Korupciją kaip labai rimtą problemą šiais metais nurodė 56 proc. apklaustų gyventojų, 35 proc. įmonių vadovų ir 32 proc. valstybės tarnautojų. Šie skaičiai augo, lyginant su 2014 metais. Pristatydami apklausą Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovai tai siejo su pastaraisiais rezonansiniais tyrimais.

Labiausiai korumpuotomis visuomenė nurodo sveikatos apsaugos institucijas, Seimą, teismus, savivaldybes ir politines partijas.

„Lietuvos korupcijos žemėlapis“ sudaromas nuo 2001 metų.