Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį kreipėsi į Aplinkos misteriją, pavesdamas parengti ir pateikti nutarimo Nr. 1025 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1992 m. gegužės 12 d. nutarimo Nr. 343 ,,Dėl Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“ pakeitimo“ pripažinimo netekusiu galios projektą.

Ministrų kabinetas esą dar pirmadienį pasitarime pavedė Aplinkos ministerijai iki gegužės 1 d. parengti ir pateikti Vyriausybei atskiro įstatymo ir su juo susijusių kitų įstatymų pakeitimų projektus, kad specialiąsias žemės ir miško naudojimo sąlygas reglamentuotų ne Vyriausybės nutarimas, kaip iki šiol, o įstatymas.

DELFI primena, kad dėl šio nutarimo abejonių išreiškė šalies vadovė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji pareiškė dėl minėto nutarimo teisėtumo žadanti kreiptis į Konstitucinį Teismą

“Galutinę atsakomybę už prieštaringai vertinamą vadinamąjį „Vijūnėlės dvaro“ Vyriausybės nutarimą ir ministrų veiklos skaidrumą prisiėmė asmeniškai Ministras Pirmininkas. Akivaizdu, kad politinės atsakomybės samprata svetima šiai Vyriausybei. Dabar išskaidyti abejones dėl šio nutarimo gali tik Konstitucinis Teismas“, – DELFI atsiųstame komentare tvirtino D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė iš premjero reikalavo priimti principingą sprendimą dėl aplinkos ministro argumentuodama, kad ministras galbūt dalyvavo neskaidriuose procesuose. Tuo tarpu premjeras A.Butkevičius trečiadienį patvirtino, kad aplinkos ministras K.Trečiokas lieka pareigose, po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo nepradėti tyrimo, ar jis nesupainiojo interesų.

„Teisininkai – tiek nepriklausomi, tiek Vyriausybės kanceliarijos – buvo pateikę išvadas, kuriose aiškiai buvo pabrėžę, kad jokų teisinių pažeidimų nėra. Džiaugiuosi, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pateikė išvadą, kad nėra viešųjų ir privačių interesų pažeidimų. Tai tokiu atveju praktiškai ir teoriškai aplinkos ministras lieka toliau dirbti“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras.

VTEK vadovas Romas Valentukevičius žurnalistams sakė, kad sprendimas nepradėti tyrimo priimtas, nes minėtų politikų veiksmai nepažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymo, tačiau galėjo pažeisti politinę etiką.

„Nutarėme grąžinti prokurorui medžiagą ir sprendimą, kad jis kreiptųsi į atitinkamas (...) kontrolės institucijas, kurios turėtų apsvarstyti K.Trečioko ir R.Malinausko elgesį, ar pažeisti Politikų elgesio kodekso reikalavimai, ar nepažeisti. Mes šito nevertiname, nes tai neįeina į VTEK kompetenciją“, - teigė R.Valentukevičius.

„Nėra viešųjų ir privačiųjų interesų pažeidimo atvejų nei dėl Druskininkų mero R.Malinausko, nei dėl aplinkos ministro K.Trečioko“, - po posėdžio sakė R.Valentukevčius.

VTEK nagrinėjo prokurorų medžiagą iš ikiteisminio tyrimo dėl galimo neteisėto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo.

Kauno apygardos prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą ir aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo. Kadangi nenustatyta baudžiamojo nusikaltimo požymių, tyrimas nutrauktas. Surinktą medžiagą prokuratūra nutarė perduoti įvertinti VTEK.

Iš viešai paskelbtų pokalbių išklotinių paaiškėjo, kad Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas ne kartą prašė K.Trečioko parengti nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo, o šis pažadėjo tai padaryti. Toks Vyriausybės nutarimas priimtas pernai rugsėjį.

Premjeras Algirdas Butkevičius šią savaitę pareiškė, kad po VTEK išvados spręs, ar aplinkos ministras toliau gali eiti pareigas.

Seimo opozicija yra pradėjusi interpeliacijos aplinkos ministrui procedūrą.