Ministro pirmininko tarnybos (MPT) kanclerio pavedimu Susisiekimo ministerijos parengtas nutarimo, nustatančio reikalavimus valdžios įstaigų interneto svetainėms, pataisų projektas netrukus guls ant Vyriausybės stalo.

Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad dar 2003 metais Vyriausybės įvestų taisyklių interneto portalams visiškai paiso dvi - Ūkio ir Vidaus reikalų - ministerijos.

Teigiama, kad parengtos pataisos pagaliau leis išgyvendinti valdžios įstaigų tinklalapiuose tvyrančią netvarką.

Nurodymui, kuris įsigalios nuo 2013 metų sausio 1 dienos, vykdyti tiek Vyriausybė, tiek ministerijos lėšų turės ieškoti savo pačių kišenėje.

Kada griežtos nuostatos įsigalios visoms valstybės institucijoms, ypač savivaldybių įstaigoms, kur reikalavimų dažniausiai visiškai nepaisoma, kol kas nesvarstoma.

Kaip aiškino IVPK Planavimo ir stebėsenos skyriaus vedėjas Arminas Rakauskas, Vyriausybė ir tos ministerijos, kurios iki šiol nesusitvarkė savo veido virtualioje erdvėje, turėtų suskubti ir atskira išlaidų eilute papildyti savo kitų metų biudžeto planą, nes minėti nurodymai bus privalomi.

„Iš pradžių buvo planuota suvienodinimą atlikti iki kitų metų liepos 1-osios, tačiau dėl užtrukusio derinimo Susisiekimo ministerija nutarė duoti daugiau laiko. 2013 metų sausio 1 dieną įsigaliojus nutarimui svetainės privalės būti atnaujintos“, - sakė jis.

Anot IVPK atstovo, nors artimiausiu metu privalomai suvienodinti visų valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų neketinama, joms taip pat yra rengiamos papildomos rekomendacijos.

„Situacija itin bloga kalbant apie savivaldybėms pavaldžias įstaigas. Joms rengiame metodines rekomendacijas, kurias netrukus paskelbsime. Taip pat kreipsimės į savivaldybes, kad jos aktyviai kontroliuotų savo įstaigas“, - teigė A.Rakauskas.

Deivydas Matulionis
MPT kancleris Deividas Matulionis tvirtino, kad minėti pakeitimai neturėtų pareikalauti didelių išlaidų.

„Mūsų tikslas buvo, kad Vyriausybės ir ministerijų tinklalapiai būtų atpažįstami kaip būtent šių institucijų tinklalapiai. Tačiau didelių konkursų skelbti nesiūlome, kad būtų sutaupytos valstybės lėšos“, - sakė jis.

D.Matulionio aiškinimu, kiek anksčiau buvo svarstoma imtis radikalių priemonių prieš visų valstybės institucijų tinklalapius.

„Vis dėlto nuspręsta sutaupyti lėšų ir nekelti tokių radikalių reikalavimų. Link to turėtume judėti palengva“, - teigė MPT kancleris.

Eligijus Masiulis
Susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio teigimu, minėtais pakeitimais stengiamasi ministerijų veikla besidomintiems asmenims palengvinti jiems reikalingos informacijos paiešką.

„Darome viską, kad valstybės institucijų tinklalapiai nebūtų vien tituliniai paveiksliukai, bet jais būtų naudojamasi aktyviai. Tam kiekviena institucija turi numačiusi savo biudžete atskiras eilutes, iš kurių ir bus atliekami reikalingi darbai“, - sakė ministras.

Jo teigimu, Vyriausybė šį klausimą kels jau artimiausiu metu, tačiau naujos nuostatos nutarime įsigalios kiek daugiau nei po metų, kad nebūtų keliama įtampa.

„Numatyti pakeitimai yra susiję su viešųjų pirkimų procedūromis, kai kurios institucijos skelbs konkursus, atrinks kompanijas, kurios turės tai įgyvendinti. Pagaliau taip bus apsidrausta nuo bet kokių nesklandumų. Nenorime kelti nereikalingos įtampos ir pakeitimams įsigalioti numatėme pakankamą terminą“, - teigė E.Masiulis.