Spaudos konferencijoje pirmadienį ministras pirmininkas sakė, kad, nepaisant artėjančių rinkimų, Vyriausybė aiškiai ir kategoriškai pasisako prieš populizmą.

"Vyriausybė tikrai neis rinkti kokių nors parašų", teigė premjeras.

Pasak jo, mūsų valstybė neturi kitos alternatyvos, kaip tik eiti vakarietišku keliu. A. Kubilius pabrėžė, kad integracija į Europos Sąjungą (ES) yra "beveik vienintelis įrankis" Lietuvos tikslams pasiekti.

Premjerui nerimą kelia tai, kad prieš spalio 8 dieną vyksiančius Seimo rinkimus kai kurios partijos savo kalbomis ir pareiškimais sukuria įvaizdį, kad po parlamento rinkimų Lietuvos integracija į ES gali sulėtėti.

A. Kubilius kalbėjo apie Valstiečių partijos pirmininko Ramūno Karbauskio pasisakymus prieš žemės pardavimą užsieniečiams.

Tokie pareiškimai, pasak premjero, kelia didelę nuostabą, žinant, kad R. Karbauskis šiuo metu supirkinėja didelius žemės plotus.

"Ponas Karbauskis norėtų žemę užsieniečiams pardavinėti iš savo rankų", sakė A. Kubilius.

Pasak premjero, jei būsimame Seime įsivyrautų tokios nuostatos, tai apsunkintų derybas dėl narystės ES.

Kaip žinia, 1996 metais Seimas priėmė Konstitucijos pataisą, leidusią užsienio piliečiams Lietuvoje pirkti ne žemės ūkio paskirties žemę. Dabar vyksta diskusijos dėl Konstitucijos pataisos, leisiančios užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties žemės.

Premjeras spaudos konferencijoje taip pat tikino, kad Lietuva turi "unikalų šansą" sparčiai žengti integracijos į ES keliu, jei "politinė valia nebus išbarstyta". Jis minėjo ES viršūnėse dabar vykstančią diskusiją dėl vieno etapo plėtros, iš karto priimant visas 10 narystės siekiančių valstybių.

"Mums tai turėtų būti labai aiški kelrodė žvaigždė, rodanti, kokiais tempais mes turėtume pertvarkyti savo vidaus gyvenimą", tvirtino premjeras.