Socialdemokratų Edvardo Žakario ir Valerijaus Simuliko rengtam išmokų vaikams įstatymo projektui Seimas yra pritaręs po pateikimo.

Vyriausybės išvados projektą parengusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) aiškina, kad įteisinus siūlomas nuostatas, įstatymui įgyvendinti iš valstybės biudžeto kasmet papildomai reikėtų daugiau nei 36 mln. litų (35 mln. litų globos (rūpybos) išmokai mokėti ir 1,1 mln. litų administravimo išlaidoms finansuoti).

Kaip Vyriausybės posėdyje nurodė Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, globos išmoką projekto rengėjai siūlo padidinti tiek šeimoje, tiek šeimynoje, tiek ir vaikų globos institucijoje augantiems vaikams. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad siūlydami didinti vaikui skiriamas globos išmokas, projekto rengėjai siūlo per pusę mažinti pačioms šeimynoms už vaikų globą skiriamą tikslinį priedą.

„Priemonės, kurios siūlomos, tikrai neišsprendžia problemos ir neatliepia pagrindinio tikslo – skatinti vaikų globą šeimose ir šeimynose“, - sakė A.Pabedinskienė.

Nors konkrečiam projektui SADM nepritaria, pritariama juo siekiamiems tikslams.

„Manau, kad Vyriausybė turi atkreipti dėmesį į tai, kad būtina pasiryžti ir pririšti socialines išmokas prie to, ar šeimos leidžia savo vaikus į mokyklą, ar ne“, - projektui nepritarimą išreiškė ir švietimo ministras Dainius Pavalkis.

Anot jo, šiuo metu Lietuvoje yra 2000-2500 vaikų, kurių tėvai gauna socialines išmokas, bet į mokyklą neveda.

Projekto iniciatoriai buvo nurodę, kad tai papildomai pareikalautų tik 5 mln. litų biudžeto lėšų.

Nors ministerija siūlo įstatymo nesvarstyti, ji sako, kad Vyriausybė galėtų pritarti „siekiamam teisinio reguliavimo tikslui“.

Šiuo metu vaikams, kurie globojami ir kuriais rūpinamasi šeimose, skiriama 520 litų išmoka, šeimynoje – 1040 litų, o specializuotose įstaigose – 2500–3000 litų.