Pagal Lietuvos Konstituciją paskirtoji Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių narių balsų dauguma pritaria jos programai ir prisiekia naujojo Ministrų Kabineto nariai.

Kaip jau pranešta, šį penktadienį, lapkričio 3 d., paskirtasis Ministras Pirmininkas Rolandas Paksas Seimui pristatys savo sudarytą ir Prezidento patvirtintą Vyriausybę bei pateiks jos programos projektą. Po to programą svarstys Seimo frakcijos ir komitetai. Seimo Statutas numato, kad išvados dėl programos turi būti parengtos ne vėliau kaip per 10 dienų nuo jos pateikimo, o Seimas posėdyje programą privalo apsvarstyti ne vėliau kaip per 15 dienų.

Nors terminai Vyriausybės programos svarstymui nėra trumpi, tačiau parlamentinio darbo praktika rodo, kad jie nėra išnaudojami. Be to, naujosios politikos koalicijos partneriai palyginti sparčiai, negaišdami laiko, parengė Vyriausybės programą, suformavo Ministrų Kabinetą.

Tiesa, valstybės įstatymai numato ir nepritarimo Vyriausybės programai bei grąžinimo ją tobulinti galimybę. Tuomet nauja Vyriausybės programos redakcija Seimui turi būti pateikta per 10 dienų ir iš naujo pradėta jos svarstymo procedūra. Kai Seimas du kartus iš eilės nepritaria sudarytos naujos Vyriausybės programai, Vyriausybė privalo atsistatydinti. Tačiau per 10 Lietuvos nepriklausomybės metų tokio atvejo, kad Seimas nepritartų Vyriausybės programai, nėra buvę.