Seimas balsų dauguma pritarė po pateikimo nutarimo projektui "Dėl aukštųjų mokyklų įsiskolinimų 1999-2000 metais", kuriuo yra siūloma perduoti aukštųjų mokyklų įsiskolinimus už komunalines paslaugas Vyriausybei. Šioms skoloms kompensuoti papildomai iš biudžeto reikės skirti 18,5 mln. litų.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, jog įsiskolinimai susidarė todėl, kad 1999 ir 2000 m. aukštosioms universitetinėms mokykloms nebuvo skirta lėšų komunalinių paslaugų išlaidoms padengti.

Šių metų spalio 1 d. duomeninis, daugiausiai - 3,5 mln. litų - už komunalines paslaugas yra skolingas Kauno medicinos universitetas. Vilniaus universitetas, už komunalines paslaugas yra skolingas 1,7 mln. litų.

Liberalų frakcijos atstovai klausė R. Pavilionio, kaip jis įsivaizduoja aukštųjų mokyklų skolų perdavimo mechanizmą. "Mums, atvirai šnekant, yra visiškai tas pats, svarbiausia, kad patiems universitetams netektų už tai mokėti", sakė R. Pavilionis.

Antradienį Seimas taip pat balsų dauguma parėmė R. Pavilionio pasiūlymą pritarti po svarstymo Mokslo ir švietimo ilgalaikio finansavimo įstatymui, kuriuo Vyriausybė būtų įpareigota 2001 metais švietimui skirti 6,5 proc., o mokslui ir studijoms - 1,5 proc. bendrojo vidaus produkto.