Neseniai iš tokios keblios padėties brandaus amžiaus jaunavedžius teko gelbėti Panevėžio rajono Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjai Nijolei Gaižiūnienei.

76 metų jaunikis ir 59 metų jaunoji, kartu išgyvenę 20 metų, nusprendė įteisinti savo santykius. Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai paskyrė tuoktuvių datą, tačiau ją teko nukelti, nes jaunavedžiai dėl tam tikrų priežasčių neatvyko. Apie tai, kad negalės atvykti, jie informavo iš anksto.

Santuokos registracija buvo paskirta kitą dieną, tačiau ir tąsyk pora nepasirodė dėl materialinių problemų. Trečią kartą jie atvyko paskirtą dieną, šventiškai pasipuošę, tačiau be liudininkų.

Paaiškėjo, kad jais būti sutikę giminaičiai paskutinę akimirką persigalvojo, motyvuodami turį labai svarbių, neatidėliotinų reikalų.
„Atidėti santuokos trečią kartą nebesinorėjo. Savivaldybėje pradėjau ieškoti, kas galėtų pabūti liudininkais“, – „Sekundei“ pasakojo vedėja.

Rasti nebuvo lengva – valdininkai kratėsi šios misijos. Tačiau dvi Globos ir rūpybos skyriaus darbuotojos sutiko pagelbėti rajono gyventojams – pabuvo liudininkėmis.

Pora namo grįžo jau kaip vyras ir žmona. Sutuoktiniai neslėpė, kad tuoktis nutarė vyriškiui smarkiai pasiligojus. Moteris baiminosi, kad prireikus tvarkyti tam tikrus turtinius, su globa susijusius reikalus iškils problemų.

Tuoktis atvykusi jauna pora neturėjo liudininkų, nes manė, kad antrą sykį sudarant santuoką su tuo pačiu asmeniu jie nebereikalingi. Moteris ir vyras anksčiau buvo susituokę, bet išsiskyrė.

Po kurio laiko suprato padarę klaidą ir vėl panoro įregistruoti santuoką.

Kadangi miesto Civilinės metrikacijos skyrius yra ne Panevėžio savivaldybės patalpose, ekspromtu surasti liudininkus atrodė neįmanoma.

D. Zacharienė atkreipė poros dėmesį į pareiškimus tuoktis pildančius jaunuolius – lietuvę ir užsienietį. Nusiminusiems jaunavedžiams ji pasiūlė paprašyti jaunuolių pagalbos.

Šie išdrįso kreiptis su netikėtu prašymu ir neprašovė – mergina ir jos išrinktasis entuziastingai sutiko paliudyti ir netgi pažadėjo pakviesti į savo vestuves.

Norėjo apgauti jaunąją

D. Zacharienė sako, kad tos pačios poros antros vedybos nėra retenybė. Pareiškimus įregistruoti santuoką su tuo pačiu asmeniu, su kuriuo prieš kurį laiką išsiskyrė, dažniausiai atneša brandaus amžiaus žmonės.

Kai kurie tikina, kad apie įvykusias skyrybas nežinojo nei giminės, nei draugai. Būna, kad ir vaikai nežino, jog tėvai kurį laiką kartu gyveno jau išsiskyrę.

Pastaruoju metu ir mieste, ir rajone padaugėjo daug metų kartų išgyvenusių porų santuokų. Jų vestuvėse dažnai dalyvauja ir vaikai.
„Užsienyje gyvenantys ir dirbantys panevėžiečiai vasarą grįžta susituokti. Kai kas prasitaria kartu gyvenantys 10–15 metų“, – sako miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Ne vienus metus kartu gyvenančias poras stebina, kad santuoka registruojama praėjus ne mažiau kaip 1 mėnesiui nuo pareiškimų padavimo datos. Esą jiems, kartu pragyvenusiems tiek metų, jau nebereikalingas terminas pagalvoti.

Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai paaiškina, kad mėnuo duotas tam, jog tretieji asmenys galėtų pranešti apie priežastis, kodėl santuoka negali būti registruota.

Pernai mėnesio terminas išgelbėjo merginą nuo santuokos, kurį vėliau būtų buvusi pripažinta negaliojančia. Paaiškėjo, kad jos išrinktasis, kurį laiką JAV gyvenęs vyriškis, yra vedęs šioje šalyje, jo santuoka nėra nutraukta.

Apie tai, kad mylimasis turi žmoną, miesto Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojus informavo būsimoji nuotaka, pritrenkiančią naujieną sužinojusi prieš vestuves.

Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai turi priėjimą tik prie Lietuvos santuokų registro. Jeigu kitoje šalyje susituokusių Lietuvos piliečių santuoka jų iniciatyva neįtraukta į registrą, apie įvykusias vedybas kitoje šalyje jie informacijos neturi.

Teismas anuliavo santuoką

Šiemet teismo sprendimu buvo pripažinta negaliojančia santuoka tarp neveiksnaus garbaus amžiaus vyro ir jį globojusios jaunesnės moters. Į teismą kreipėsi vyriškio vaikai, užprotestavę tėvo sąjungą su slaugytoja.

Pasak D. Zacharienės, tokie atvejai itin reti. Neveiksniu pripažintas asmuo negali sudaryti santuokos. Būsimieji jaunavedžiai civilinės metrikacijos skyrių darbuotojams neprivalo pateikti pažymų apie sveikatos būklę, tačiau įsipareigoja apie ją informuoti vienas kitą.