Tokiomis įžvalgomis Lietuvos banko vadovas su žurnalistais pasidalijo po to, kai buvo apklaustas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado atleidimo peripetijas narstančios Seimo Antikorupcijos komisijos.

„Klausimas, kuris buvo suformuluotas (komisijos – DELFI) kvietime, tai buvo pasakyti, kiek piniginių lėšų išėjo iš banko, „Lietuvos rytui“ paskelbus publikaciją. Tą skaičių ir pasakiau“, - kalbėjo V. Vasiliauskas.

Paklaustas, kokį skaičių nurodė, centrinio šalies banko vadovas apsiribojo abstrakčiu apibrėžimu: „Nelabai galėčiau aš jums pasakyti. Jėzus, eina kalba apie didelius skaičius“.

Jis teigė nė kiek neabejojantis, kad informacija iš Lietuvos banko nenutekėjo.

„Taip, aš esu užtikrintas. (...) Mes darėme priežiūrinius veiksmus, nuo mūsų viskas prasidėjo. Taip, mes buvom, taip sakant, ta višta arba tas kiaušinis, nuo ko viskas prasidėjo. Teisėsauga tegul aiškinasi tarpusavy“, - sakė V. Vasiliauskas.

Pasak jo, Lietuvos banke „kam reikėjo, tas žinojo“ apie „Snoro“ tyrimą – konkretaus informuotų pareigūnų skaičiaus jis neatskleidė.

DELFI primena, kad premjeras Andrius Kubilius reikalauja, jog vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis „ištaisytų klaidas“ ir grąžintų atleistus FNTT vadovus į darbą. Pats ministras tvirtina nematantis tokios galimybės. Tuo tarpu jo partijos, Liberalų ir centro sąjungos vadovas Algis Čaplikas premjero pareiškimus vadina netoleruotinais valstybės institucijų atžvilgiu, įtampa koalicijoje auga.

Vidaus reikalų ministras panaikino FNTT vadovų leidimus dirbti su slapta informacija ir atleido abu pareigūnus iš pareigų. Paskutinę savo darbo dieną surengtoje spaudos konferencijoje FNTT vadovai pareiškė, jog FNTT tyrė su partijomis, tame tarpe – ir LiCS, susijusias įmones, o kažkas norėjo, kad tarnyba „tirtų kioskus“.

Ministro sprendimą atleisti FNTT vadovus gina prezidentė D. Grybauskaitė. Tuo tarpu valdantieji konservatoriai teigia nesuprantantys V. Gailiaus ir V. Giržado atleidimo motyvų ir reikalauja R. Palaičio bei VSD pasiaiškinimų.

Abu buvę FNTT vadovai minimi informacijos apie „Snoro“ banką nutekinimo istorijoje. Pirmadienį, gavusi atsakymus iš VSD, Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Snoro“ įmonės valdyto dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijos apie esą režisuojamą puolimą prieš „lietuviškus bankus“, kuri pasirodė likus porai dienų iki „Snoro“ nacionalizavimo.