V. Uspaskichas taip pat atsakė į klausimus apie minimalios algos didinimą, agurkus žiemai, bilietų rezervaciją į Maskvą, ketinimus dėl prezidento rinkimų, pomėgius alkoholiui, prostitucijos legalizavimą bei teismų darbą.

Nesipriešintų prostitucijos legalizavimui

Atsakydamas į skaitytojo klausimą apie prostitucijos ir pornografijos legalizavimą, Darbo partijos pirmininkas aiškino, jog propaguoti to nederėtų, tačiau sakė nelinkęs būti „prieš“, jeigu kas nors tokią iniciatyvą pasiūlytų.

„Aš negalvoju, kad riekia tai propaguoti, bet jei bus iniciatyva dėl prostitucijos legalizavimo, ko gero, nebūčiau prieš“, - teigė politikas.

Prašomas parodyti savo aukštojo mokslo diplomą, V. Uspaskichas siūlė susirasti didžiausių dienraščių archyvus, kuriuose esą buvo spausdinama diplomo kopija. Kaip žinoma, V. Uspaskichui einant ūkio ministro pareigas 2004-2005 m. kilo skandalas, esą Darbo partijos pirmininkas nėra baigęs G.Plechanovo akademijos.

Dėl to buvo pradėtas tyrimas, bet Vilniaus prokurorai buvo priversti nutraukti ikiteisminį tyrimą suėjus senaties terminui, nors taip ir nerado atsakymo, ar politikas tikrai mokėsi G. Plechanovo akademijoje.

V. Uspaskichas buvo paprašytas išvardinti ir tris didžiausias savo klaidas. Politikas teigia, kad pirmoji jo klaida, jog per anksti ėmė manyti, kad yra visų galų specialistas. Antroji klaida arba moralas, pasak Darbo partijos pirmininko, tas, kad niekada negalima prisiimti daugiau atsakomybės nei suteikė rinkėjai.

Trečias jo trūkumas, anot V. Uspaskicho, tas, kad jis beatodairiškai pasitiki žmonėmis, nors politikoje būna daug išdavysčių.

„Jeigu kam nors sumokėjo „vokelyje“, atsiliepkite, sumokėsiu premiją“

V. Uspaskichas užsiminė, kad naujoji koalicija tikriausiai grįs prie banko „Snoras“ nacionalizavimo klausimo. Ką galėtų reikšti toks grįžimas, politikas neužsiminė, tik išsakė nuomonę, kad visa tiesa bus sužinota.

Priminus, kad jį nuolat persekioja „juoda buhalterija“, Darbo partijos pirmininkas sakė visiškai nuo to atsiribojąs – nei vedęs tokią buhalteriją, nei galįs prisiimti atsakomybės.

Kaip žinoma, partijos pirmininkas V. Uspaskichas, vicepirmininkas Vytautas Gapšys ir buvusi centrinės būstinės vadovė Vitalija Vonžutaitė yra kaltinamieji Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje.

„Visiškai atsiriboju – nevedžiau jokios juodos buhalterijos, todėl negaliu prisiimti atsakomybės, tuo labiau, kad Lietuvos Buhalterinių apskaitų įstatymo 11 str. sako: už vedimą, duomenų įrašymą atsako buhalteriai. Jeigu kam nors asmeniškai sumokėjo „vokelyje“, atsiliepkite, sumokėsiu premiją“, - aiškino V. Uspaskichas.

DELFI primena, kad V. Uspaskicho šeimai priklausiusi įmonė „Krekenavos agrofirma“ 2006 m. buvo patekusi į skandalą, nes buvusi šios įmonės darbuotoja Dalia Budrevičienė teisme apkaltino, jog darbo užmokestis šioje įmonėje buvo mokamas „vokelyje“ ir prisiteisė kompensaciją dėl neteisėto atleidimo iš darbo.

Šiais metais trys Balsas.lt leidinių grupės žurnalistai viešai pareiškė susidūrę su neteisėtais mokėjimais šios grupės leidiniuose ir paskelbė, kad Balsas.lt leidiniai gali būti glaudžiai siejami su Darbo partija. „Juodosios buhalterijos“ byloje figūruojanti V. Vonžutaitė formaliai buvo horo.lt vadovė, šis portalas priklauso Balsas.lt leidiniams.

Tiesa, pats V. Uspaskichas sako neturintis nieko bendra su tomis įmonėmis, kur dirba V. Vonžutaitė. „Aš nieko bendra neturiu su tomis įmonėmis, kur dirba V. Vonžutaitė, todėl ir atsiriboti negaliu“, - teigė V. Uspaskichas.

Sutiktų balotiruotis į prezidentus, nors teisiškai tai neįmanoma

Darbo partijos pirmininkas buvo klausiamas, ar balotiruosis į prezidentus. V. Uspaskicho atsakymas buvo lakoniškas, bet neteisingas. Jis teigėsi, kad balotiruosis, jeigu jo bus prašoma, tačiau pagal Lietuvos Konstituciją prezidentu gali būti renkamas pilietis pagal kilmę, o V. Uspaskichas yra rusų kilmės Lietuvos pilietis, gimęs Rusijos Archangelsko srities Urdomos gyvenvietėje.

Klausiamas, ar Lietuva turėtų pamiršti visas Rusijos skriaudas ir dėl okupacijos žalos atlyginimo nusileisti, V. Uspaskichas teigė, kad racionaliau gyventi galvojant apie ateitį, o ne praeitį.

„Esu įsitikinęs, kad racionalesnis, teisingesnis, sveikesnis gyvenimas tada, kai žmonės galvoja apie ateitį, o ne apie praeitį. Himalajuose vienuoliai pagal tokį gyvenimo supratimą sugeba gyventi 200 metų“, - teigė politikas.

Paklaustas, ar jau užsisakė bilietą į Maskvą, V. Uspaskichas aiškino, kad šiais laikais užsisakinėti nereikia, nes bilietai parduodami laisvai. Skaitytojas taip bandė priminti V. Uspaskichui jo išvykimą į Rusiją ir politinio prieglobsčio prašymąsi 2006 m., kai Darbo partiją užgriuvo nemalonumai dėl neapskaitytų lėšų.

V. Uspaskichas konferencijoje išsakė savo nuomonę ir apie alkoholį. Į klausimą, ar mėgsta išgerti, politikas atsakė nesąs abstinentas, kartais išgeriantis ir padarantis „pachmielą“.

Darbo partija pasitikima labiau nei teismais?

Bendraudamas su DELFI skaitytojais V. Uspaskichas užsiminė ir apie teismų darbą. Klausiamas, ar nemano, kad jeigu nebus panaikintas teisinis jo imunitetas, kas iš esmės reiškia „juodosios buhalterijos“ bylos nutraukimą, šalyje galėtų kilti neramumai, Darbo partijos pirmininkas aiškino, jog Darbo partija žmonės pasitiki labiau nei teismais.

„Žiūrėkite, kad nebūtų atvirkščiai, Darbo partija ir V. Uspaskichu visuomenėje pasitiki kelis kartus daugiau žmonių nei teismais“, - sakė politikas.

Pasiteiravus, kodėl svarstant teisinio imuniteto naikinimo klausimą „Drąsos kelio“ lyderei Neringai Venckienei ketiną ją palaikyti, V. Uspaskichas sakė, kad pirmiau reikia patobulinti teismus ir tik vėliau atidavinėti jiems politikus.

„Įdomu, kodėl palaikysite N. Venckienę, sprendžiant jos teisinės neliečiamybės klausimą? Ar nemanote, jog tik teisėsauga turi aiškintis, kas yra kaltas ir kiek yra kaltas, jeigu apskritai kaltas. Kitaip sakant, politikai neturėtų trukdyti dirbi teisėsaugai, ypač šiuo atveju, kuomet ši ponia užsitraukė bylą net nebūdama politike. Todėl akivaizdu, kad politiniais sumetimais nėra su ja siekiama susidoroti“, - klausė „Kunigu“ prisistatęs skaitytojas.

„Esu įsitikinęs, kad teismai turi būti objektyvūs, sąžiningi ir nepolitikuojantys. Šiandien matome, kad yra atvirkščiai. Todėl iš pradžių reikia patobulinti teismus, o paskui atidavinėti į jų rankas politikus. Kitaip galima sužlugdyti visus demokratijos pamatus“, - sakė V. Uspaskichas.