„Esu dėkingas Europos Sąjungos diplomatines tarnybos vadovei Catherine Ashton už pareikštą pasitikėjimą atstovauti Europos Sąjungai vienoje iš svarbiausių strateginių partnerių – Rusijos Federacijoje. Manyčiau, jog mano asmeninė, profesinė ir politinė patirtis, Rusijos pažinimas bei ES-Rusijos santykių suvokimas, įgalins mane efektyviai atstovauti Europos Sąjungai ir jos valstybių narią interesams bei plėsti abipusiai naudingus ryšius tarp Europos Sąjungos ir Rusijos“, - teigė V. Ušackas.

Diplomatas teigia šį paskyrimą vertinantis kaip savo ir visos Lietuvos diplomatijos įvertinimą.

Jis taip pat patvirtino neketinantis kandidatuoti prezidento rinkimuose 2014-aisiais. Kalbos apie galimą V. Ušacko kandidatavimą pasklido po to, kai Vilniaus merass Artūras Zuokas pasiūlė ieškoti alternatyvų dabartinei šalies vadovei Daliai Grybauskaitei.

„Ateinantiems ketveriems metams pasirinkimą jau padariau", - DELFI sakė diplomatas, paklaustas, ar ketina siekti prezidento posto Lietuvoje.

V. Ušackas 2010 m. balandžio 1 d. buvo paskirtas specialiuoju ES atstovu Afganistanui.

Be atstovo Afganistanui, Europos Sąjunga turi savo specialiuosius atstovus Afrikos Sąjungai, Bosnijai ir Hercogovinai, Centrinei Azijai, Afrikos ragui (Somalio pusiasaliui), Kosovui, Artimųjų Rytų taikos procesui, Pietų Kaukazui ir Gruzijai, Pietiniam Viduržemio jūros regionui, Sudanui ir Pietų Sudanui.

Tačiau įsigaliojus Lisabonos sutarčiai, Europos Sąjunga sustiprino atstovybes šalyse, kurios, populiariai kalbant, sudaro vadinamąjį Europos Sąjungos vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton biurą.

Pagrindinės atstovybės yra Vašingtone, Pekine ir Maskvoje.

Šios atstovybės pasaulyje perėmė Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujančių šalių funkcijas ekonominėje, užsienio bei saugumo politikoje, jos atstovauja, koordinuoja ir derasi Europos Sąjungos vardu, todėl veikia panašiai kaip Europos Sąjungos ambasados. Anksčiau tokios atstovybės veikdavo Europos Komisijos kompetencijos srityje.

V. Ušackas visuomenei tapo regimas 2000 m., kai mūsų šaliai derantis dėl stojimo į Europos Sąjungą, tapo vyriausiuoju Lietuvos derybininku. 2001-2006 m. V. Ušackas paskirtas Lietuvos ambasadoriumi JAV ir Meksikai, 2006-2008 m. ėjo ambasadoriaus pareigas Jungtinėje Karalystėje.

2008 m. gruodžio mėnesį V. Ušackas tapo Lietuvos užsienio reikalų ministru, tačiau po konflikto su prezidente Dalia Grybauskaite atsistatydino ir 2010-aisiais paskirtas Europos Sąjungos specialiuoju atstovu Afganistane.

Europos Sąjungos atstovybės vadovo pareigos Maskvoje yra viena svarbiausių pozicijų Europos Sąjungos diplomatinėje tarnyboje.

„Europos Sąjunga ir Rusija susietos gilia ekonomine tarpusavio priklausomybe (2012 m. prekybos apimtys sieke 340 mlrd. eurų, o Europos Sąjungos investicijos – 120 mrld. eurų), bendra kaimynyste bei bendrais strateginiais iššūkiais: pasaulinės ekonomikos, klimato kaitos, taip pat tarptautinėmis ir regioninėmis problemomis – nuo Artimųjų Rytų ir Irano iki Sirijos ir Afganistano“, - DELFI sakė V. Ušackas.