Kaip visuomet, politikas šį įstatymą pavadino diskriminaciniu, nors gimtosios kalbos mokymas tautinių mažumų mokyklose liko toks, koks buvęs, o nuo 2013-ųjų metų bus tik suvienodinamas lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas tautinių mažumų vaikams ir lietuviams.

„Aš manau, kad dabartinė dauguma jau dabar gailisi, jog tokį įstatymą priėmė, bet nėra dabar drąsos ir ryžto atšaukti šias nuostatas. Galima tikėtis, kad tą padarys nauja dauguma“, - penktadienį spaudos konferencijoje teigė V. Tomaševskis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas pakartojo, esą įstatymas blogina lenkų tautinės mažumos padėtį Lietuvoje, bei išreiškė nuostabą, kad tam pritarė netgi konservatorių koalicijos partneriai liberalai, kurie neva turėtų pasižymėti liberalesniu požiūriu tautinių mažumų klausimais.

DELFI primena, kad Seimas šių metų kovą priėmė Švietimo įstatymą, kuriuo nustatoma, jog nuo rugsėjo pagrindinėse ir vidurinėse tautinių mažumų mokyklose, be privalomų lietuvių kalbos pamokų, lietuvių kalba vyks ir tos pamokos, kai nagrinėjamos Lietuvos istorijos ir geografijos, pasaulio pažinimo temos, mokoma pilietiškumo pagrindų.

Seime priimtame įstatyme taip pat numatyta, kad bent 4 valandas per savaitę lietuviškai mokytis turės ir priešmokyklinukai, o nuo 2013 m. taip pat ketinama suvienodinti valstybinės kalbos egzaminą lietuviškų ir tautinių mažumų mokyklų absolventams.

Didžiausią lenkų bendruomenės nepasitenkinimą sukėlė valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros egzamino suvienodinimas be pereinamojo laikotarpio.