V.Uspaskichas EP sulaukė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio Valdemaro Tomaševskio palaikymo. Šis per plenarinį posėdį pareiškė esąs įsitikinęs, kad su V.Uspaskichu bandoma "susidoroti kaip su politiku ir partijos vadovu", o didžiausios EP frakcijos - Europos liaudies partijos - nuomonei esą įtaką daro jo politinis oponentas Vytautas Landsbergis.

"Darbiečių" lyderį taip pat užtarė Liberalų ir demokratų aljansas, kuriam jis priklauso. Frakcijos narys Grahamas Watsonas (Grehemas Votsonas) tvirtino, kad V.Uspaskich "yra retas reiškinys Lietuvoje - rusakalbis, pasiekęs sėkmės versle ir politikoje", o jo politiniai priešininkai "naudojasi valstybės institucijomis siekdami paversti civilinės teisės pažeidimą baudžiamuoju persekiojimu", kad išstumtų jį iš didžiosios politikos.

Kiti europarlamentarai tvirtino, jog ne europarlamentarų reikalas spręsti, ar V.Uspaskichas kaltas, ar ne baudžiamojoje byloje.

"Nežinau, ar V.Uspaskichas yra kaltas, ar nekaltas (...) Tai nuspręsti nėra nei mano, nei jūsų užduotis - tai Lietuvos teisminės valdžios institucijų užduotis", - kalbėjo EP Teisės reikalų komiteto nuomonės pranešėjas Bernhardas Rapkay (Bernardas Rapkė).

Jis ragino pritarti komiteto siūlymui neatkurti V.Uspaskicho neliečiamybės.

Europos liaudies partijos atstovas Tadeuszas Zwiefka (Tadeušas Zvefka) pabrėžė, kad Europos Parlamentas gina savo narių neliečiamybę tik tuomet, kai jie teisiami už veiksmus, susijusius su EP nario pareigų atlikimu, o V.Uspaskichas tuo metu nebuvo EP narys.

Lapkričio 21 dieną EP Teisės reikalų komitetas pasiūlė parlamentui neatkurti V.Uspaskicho neliečiamybės, nes turi galimybę kovoti Lietuvos teismuose ir skųstis tarptautiniams teismams.

Europarlamentaras balandį paprašė persvarstyti jo neliečiamybės panaikinimą, remdamasis "WikiLeaks" paviešinta 2006 metų spalio mėnesio JAV ambasados Vilniuje diplomatine pažyma, kurioje cituojamas tuomečio Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus Albino Januškos teiginys apie Lietuvos valdžios organų pastangas suorganizuoti V.Uspaskicho išvažiavimą iš Lietuvos.

Europarlamentaro nuomone, šis dokumentas rodo, kad jis yra politinio persekiojimo auka.

Atskirame prašyme V.Uspaskichas skundžiasi, kad Vilniaus apygardos teismas nustatė tokį teismo posėdžių grafiką, kad jis negali dalyvauti EP posėdžiuose.

V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę EP panaikino pernai rugsėjį. To prašė Generalinė prokuratūra, kad Lietuvoje būtų galima toliau nagrinėti baudžiamąją bylą dėl Darbo partijos juodosios buhalterijos. Generalinės prokuratūros duomenimis, 2004-2006 metais šios partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.