Tyrimą VTEK atliko Seimo narių Ingridos Šimonytės ir Agnės Bilotaitės atsiųsto pranešimo pagrindu, kuriame politikės rėmėsi žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija.

Tyrimo metu nustatyta, kad R. Sinkevičius yra Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Jonavos skyriaus Santakos medžiotojų būrelio narys nuo 1990 m., M. Sinkevičius - nuo 2002 m.

Jonavos rajono medžiotojų būrelio „Lokys“ veikloje nario teisėmis R. Sinkevičius dalyvauja nuo 2009 m., o M. Sinkevičius - nuo 2014 m.

Ryšio su šiomis asociacijomis R. Sinkevičius savo privačių interesų deklaracijoje nenurodė, o M. Sinkevičius šiuos duomenis deklaravo tik VTEK atliekant tyrimą.

Tyrimo duomenimis, R. Sinkevičius per pastaruosius trejus metus dalyvavo 20-yje, o M. Sinkevičius 9-iose Panevėžio miškų urėdijoje vykusiose komercinėse medžioklėse.

Duomenų visuma neleidžia daryti vienareikšmės išvados, kad už kurią nors iš šių medžioklių R. Sinkevičius ir M. Sinkevičius nebūtų atsiskaitę su atitinkamais fiziniais ar juridiniais asmenimis - gavę dovanų, kurias nustatyta tvarka būtų privalėję deklaruoti ar dėl kurių jiems galėjo kilti interesų konfliktas.

Absoliuti dauguma atvejų yra patvirtinti atitinkamais finansiniais dokumentais, dalį jų liudija buvus šias medžiokles organizavę asmenys.

Taip pat medžioklės tvarką reglamentuojantys teisės aktai nenumato, kad po kiekvienos komercinės medžioklės visi medžiotojai su miškų urėdija ar medžioklės užsakovu privalėtų atsiskaityti nedelsiant, pateikdami rašytinius to įrodymus. Atsižvelgiant į tokias aplinkybes, tyrimas šioje dalyje nutrauktas.

Įvertinusi tyrimo metu surinktus duomenis, VTEK rekomenduoja aplinkos ministrui pakeisti teisinį profesionalių medžioklių reglamentavimą taip, kad šis užtikrintų skaidrų kiekvieno medžioklės dalyvio atsiskaitymą už suteiktas paslaugas.

Tokios priemonės leistų išvengti visuomenėje kylančių abejonių dėl valstybinėje tarnyboje dirbančių elgesio atitikties tarnybinės etikos reikalavimams.

M. Sinkevičius: VTEK nustatytas pažeidimas mažareikšmis

Ūkio ministras M. Sinkevičius sako, kad VTEK konstatuotas pažeidimas dėl nedeklaruotų ryšių su medžiotojais yra mažareikšmis.

„Dėl nedeklaruotos narystės medžioklės klubuose - nekvestionuoju, kad tai yra pažeidimas. Manau, kad jis mažareikšmis, ištaisytas, narystė klubuose deklaruota“, - žurnalistams Vyriausybėje sakė socialdemokratas.

R. Karbauskis: bus pamoka

Etikos sargų konstatuotas ūkio ministro M. Sinkevičiaus pažeidimas turi būti pamoka visiems politikams, kad jie deklaruotų visus interesus, sako valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Tai turėtų būti žinia visiems. Aš pats, kaip frakcijos vadovas, kviesiu visus frakcijos narius, jeigu jie užmiršo deklaruoti visus interesus, kad tai padarytų“, – BNS trečiadienį sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis teigė, jog viešųjų ir privačių interesų derinimui didesnį dėmesį turėtų skirti Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Pasak jo, tiek Vyriausybėje, tiek Seime tikriausiai yra ne viena dešimtis žmonių, nemanančių, jog narystė medžiotojų būreliuose ar panašiose organizacijose yra interesų objektas.

„Galiu įtarti, kad ministras net neįžvelgė problemos ir nepagalvojo apie tai“, – teigė politikas.

„Jo pažeidimas nėra tokio masto, kad būtų galima kelti klausimą dėl nepasitikėjimo“, – pridūrė jis.

G. Paluckas: ministras gali dirbti

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis turi apsispręsti, ar dėl nedeklaruotos narystės medžiotojų būreliuose tarnybinę etiką pažeidęs ūkio ministras socialdemokratas M. Sinkevičius gali toliau eiti pareigas, sako partijos lyderis Gintautas Paluckas.

„Premjeras turi spręsti, jeigu kyla kažkokių abejonių dėl tinkamumo eiti pareigas“, - BNS trečiadienį sakė politikas.

Jis pats teigė manantis, kad M. Sinkevičius gali dirbti toliau, nes pažeidimas buvo mažareikšmis.