K. Brazauskienė neatvyko į sekmadienį Kaune vykusią neeilinę partijos konferenciją ir pareiškė nutraukianti bet kokius saitus su LLS.

Partijos pirmininke per rugpjūtį vykusį suvažiavimą išrinkta moteris paaiškino norėjusi, kad pertvarkyta jos vadovaujama LLS gintų žmogaus teises ir vienytų Lietuvą, o V. Šustauskas esą nori ne vienyti, bet kovoti.

"Vietoj ateities kūrimo V. Šustauskas perša pilietinį karą", - pareiškė A. Brazausko našlė, apie kurios konfliktus ir turto dalybas su velionio prezidento dukromis skelbia žiniasklaida. K. Brazauskienė leido suprasti, kad burs organizaciją, kuri galbūt bus ne partija, bet visuomeninis judėjimas. Pastariesiems irgi galima dalyvauti rinkimuose.

Tuo tarpu pasak V. Šustausko, jis esąs sukrėstas K. Brazauskienės apsisprendimo nutraukti su juo politinius ryšius. "Dar ketvirtadienį bendravome ir viskas buvo gerai. Jos nuomonė pasikeitė per naktį", - stebėjosi Kauno radikalas.

Pasak jo, konfliktas kilo dėl valdžios partijoje ir dėl partijos pavadinimo. K. Brazauskienė sugalvojo pavadinimą "Vienybės už Lietuvą sąjunga", o V. Šustauskui labiau patiko "Kovotojų už Lietuvą sąjunga".

Tartasi, jog konferencijoje bus pasiūlyti abu variantai - už kurį balsuos delegatai, tas ir liks. Tačiau kadangi partijoje opozicijos neliko, susirinkęs būrelis sąjungininkų pritarė naujam partijos pavadinimui - Kovotojų už Lietuvą sąjunga (KLS). Jos pirmininku vieningai išrinktas V. Šustauskas.

V. Šustauskas pripažino, esą jo bendražygę galėjo išgąsdinti įstatuose atsiradęs punktas apie tai, kad politinės jėgos pirmininką esant reikalui pavaduotų pirmasis pavaduotojas, t. y. V. Šustauskas, rašo „Lietuvos žinios“.

"Kristina norėjo, kad partijos reikalais rūpintųsi kitas žmogus, jai neįtiko mano kandidatūra",- tvirtino V. Šustauskas. Jo teigimu, jis nuolaidžiavęs K. Brazauskienei, tačiau visiškai nusišalinti nuo politikos nenorintis. Be to, esą jis turintis savo nuomonę ir su visais siūlomais pakeitimais sutikti be išlygų negalintis.

Diskutuojant dėl principinių klausimų V. Šustauskui net buvo kilusi mintis, kad K. Brazauskienės pasiūlymas bendradarbiauti tebuvo noras be išlygų perimti 19 metų veikiančios partijos vairą, o jį nustumti į šalį.