„Iš esmės tas mažinimas, kai aplink visiems didinama, atrodo nelogiškas ir keistas. Tas minusas yra nedidelis, bet minusas yra minusas. Mes prašėm dar papildomai apie 1,8 mln. eurų, kad galėtume vystyti technologijas ir priimti daugiau darbuotojų į VSD, o siūlomi skaičiai apribotų, kad mes negalėtume priimti naujų žmonių“, – BNS trečiadienį sakė D.Jauniškis.

Valstybės saugumo departamento biudžetinius asignavimus kitiems metams trečiadienį uždarame posėdyje aptarė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK). D.Jauniškis tvirtino, kad svarstymas komitete „mums suteikė vilčių, kad bus priimtas sprendimas dėl didinimo“.

„Kai aplink matai tendencijas stiprėjančios Rusijos, kai aplink matai terorizmo grėsmę, kai tu matai visas kibernetines grėsmes, nelabai logiškai atrodo, kai valstybė didina gynybos išlaidas, bet mažina žvalgybą, nes tai neatsiejamas dalykas, be žvalgybos gynyba neįmanoma, tai du neatsiejami paraleliniai dalykais, todėl tas didinimas turėtų būti, todėl mes ir prašome daugiau pinigų“, – pabrėžė VSD vadovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad kaimyninėse šalyse matyti tendencija didinti žvalgybos finansavimą. „Pateiksiu keletą faktų, pvz., latviai didina 50 procentų savo žvalgybą, Švedijoje didinamas žvalgybos biudžetas 20 procentų kitiems metams, britai yra pareiškę, kad smarkiai didina žmonių skaičių, Norvegijoje apie 18 procentų yra kilimas. Vėlgi tai yra didinama atsižvelgiant į grėsmes, kurios kyla šiuo metu, ir akcentuojamas rytinės mūsų kaimynės agresyvėjimas“, – sakė D.Jauniškis.

Kitų metų biudžeto projekte VSD numatyta skirti 24,55 mln. eurų – 54 tūkst. eurų mažiau nei šiemet. Taip pat siūlomame biudžete keičiasi ir išlaidų struktūra – palyginti su pernai, 205 tūkst. eurų didėja asignavimų dalis darbo užmokesčiui, bet beveik 260 tūkst. eurų mažėja turto įsigijimui.

Tuo metu biudžeto projektą rengusios Finasų ministerijos vadovė Rasa Budbergytė teigia, kad esminėms VSD funkcijoms užtikrinti skiriama kaip tik daugiau asignavimų, o valdymo išlaidos, anot jos, buvo mažinamos visoms institucijoms, įskaitant krašto apsaugą. „Mes jiems skiriame labai daug papildomų asignavimų, tad tie 54 tūkstančiai yra nedidelis lašas“, – BNS anksčiau yra sakiusi R.Budbergytė.