Netylant triukšmui dėl Vilniaus mokyklų moksleivių ir pedagogų dalyvavimo sukarintose stovyklose „Sojuz“, ministras pirmadienį lankėsi Valstybės saugumo departamente (VSD) ir susitiko su saugumiečių vadovu Gediminu Grina. Po gana ilgo pokalbio VSD vadovas prasitarė, kad dvi mokyklos, apie kurių auklėtinių keliones į galimai juos prieš Lietuvą nuteikiančius renginius, toli gražu nėra vienintelės.

„Problema ta, kad ta veikla trečiųjų šalių dažniausiai nesikerta su jokiais įstatymais. Todėl mes turime ieškoti būdų, kaip – irgi teisėtais būdais – priešpastatyti tokiai veiklai mūsų valstybines struktūras, - kalbėjo G. Grina. - Tai yra mūsų piliečiai. Kam jie priklauso – ar Lietuvos Respublikai, ar kitai valstybei? (…) Čia nėra tiktai dviejų mokyklų problema.“

Išsikvietė „Sojuz“ lankiusių vaikų tėvus

Jis taip pat atskleidė, kad VSD pareigūnai bendravo su kai kurių „Sojuz“ stovyklose buvusių moksleivių tėvais.

„Su kai kuriais tėvais mes susitikinėjame. (…) Tėvai sprendžia, ką jų vaikams daryti – ne mokyklos direktorius ar dar kažkas. Kaip jie suvokia save – ar jie suvokia save Lietuvos Respublikos piliečiais, ar kitos valstybės piliečiais, tiktai nešioja lietuvišką pasą. Tame yra problema“, - aiškino G. Grina.

Kiek mokyklų paliesta, G. Grina neatskleidžia. „Čia yra bendras kontekstas tų asmenų, kurie gali būti veikiami iš užsienio“, - teigė VSD vadovas.

Paklaustas, ar taikomasi tik į tautinių mažumų mokyklų auklėtinius, jis atsisakė įvardinti atsakymą. „Čia geriau nekomentuoti“, - teigė G. Grina

Kiek vaikų yra buvę „Sojuz“ stovyklose, VSD vadovas nekomentuoja.

Klausiamas, ar yra galimybių apriboti moksleivių keliones į galimai valstybei priešiškus renginius, VSD vadovas atsakė klausimu: „O gal jūs turite pasiūlymų, kaip jiems uždrausti kirsti sieną?“

VSD vadovas neslepia, kad „Sojuz“ lankę moksleiviai atsidūrė saugumiečių akiratyje. „Tokie žmonės iš principo yra mūsų susidomėjimo objektas“, - konstatavo G. Grina.

D. Pavalkis: nesiūlysiu grįžti prie „geležinės uždangos“

D. Pavalkis užsimena, kad gali būti keičiama tvarka, siekiant „didesnę atsakomybę“ taikyti mokyklų vadovams. Tiesa, atleidimų ministras nežada.

Anot jo, kalbama apie mokyklų kontrolės griežtinimą, galbūt apie papildomas atestacijas švietimo įstaigų vadovams. Vis dėlto ministras pabrėžia, kad nėra šalininkas grįžimo prie „geležinės uždangos“ taisyklių ir Lietuvos moksleivių kelionių į užsienį ribojimo.

„Tikrai nebūsiu tas, kuris agituos grįžti į „geležinės uždangos“ būseną, kurioje mes buvome prieš 25 metus, ir pradėti reguliuoti, kur kas turi važiuoti“, - sakė D. Pavalkis.

Ministras pabrėžė, kad kilęs triukšmas savaime yra prevencinė priemonė, vis dėlto jis neslėpė manantis, kad vaikų kelionės į „Sojuz“ ir panašius renginius nesiliaus.

„Manyčiau, kad bus tokių, kurie išvažiuos. Manyčiau, kad bus tokių, kurie galbūt išvažiuos ir mokytis tenai“, - sakė D. Pavalkis, pridurdamas, kad geležinė kontrolė reikštų, kad tektų sekti ir, pavyzdžiui, į Kiniją ar JAV susiruošusius moksleivius.

„Vien tai, kad tuo yra domimasi, apie tai kalbama, tas diskutuojama, jau yra žingsnis į priekį“, - teigė D. Pavalkis.

Švietimo ir mokslo ministras kartoja, kad dvi viešai įvardintos Vilniaus mokyklos yra pavaldžios sostinės savivaldybei.

„Pasakyti, kad ministerija turi prisiimti nuodėmes už savivaldybę, aš nenorėčiau“, - teigė D. Pavalkis.