Visi šie duomenys išryškėjo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) paskelbus kandidatų į Seimą interesų deklaracijas. V. Romanovo deklaracija – jei ne pati ilgiausia, tai viena iš jų.

220 milijonų – Naujųjų metų proga?

Žmonių partijos idėjiniu vadu tituluojamam V. Romanovui šių metų sausio 4-oji turėjo būti viena laimingiausių dienų gyvenime. Mat tą dieną jo kišenės papilnėjo beveik 220 mln. Lt.

VRK skelbiamoje V. Romanovo interesų deklaracijoje nurodoma, kad Ūkio banko didžiausiam akcininkui sausio 4 d. suteiktos net 22 fizinių asmenų ir įmonių dovanos identiškai sumai: 9 milijonai 999 tūkstančiau 999 litai.

Kas tie geradariai, per vieną dieną sunešę 220 milijonų (be 22 litų), V. Romanovo deklaracijoje neatskleidžiama. Nurodoma tik tiek, kad tai „fiziniai asmenys, registruoti Lietuvoje“.

Tą pačią dieną bankininkas nurodo gavęs dar vieną dovaną iš neįvardinto fizinio asmens – palyginti su kitomis, kuklią 3,64 mln. Lt sumą.

Beje, visi dovanojimo sandoriai įtvirtinti notarinėmis sutartimis.

Paaiškėjo, kam V. Romanovas skolingas

V. Romanovas taip pat deklaravo šių metų sausio mėnesį atlikęs keletą sandorių su užsienyje registruota kompanija „Baltmet Commercial Limited“. Kokioje valstybėje registruota ši kompanija – nenurodoma.

Sausio 25 d. V. Romanovas nurodė su „Baltmet Commercial Limited“ sudaręs tris paskolos gavimo sutartis. Du sykius bankininkas iš šios įmonės pasiskolino jau minėtą 9,999999 mln. Lt sumą, trečioji paskola – kiek daugiau nei 8,9 mln. Lt sumai.

V. Romanovas nurodo ir dar vieną užsienio kompaniją. Su bendrove „Incompleks LLC“ jis nurodo balandžio 11 d. sudaręs vertybinių popierių mainų sandorį, kurio vertė – beveik 4,23 mln. Lt.

Sandoriai su nuosavu verslu

V. Romanovas yra pagrindinis Ūkio banko ir Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) akcininkas. Žmonių partijos sąrašo vedlys deklaruoja sudaręs ne vieną sandorį su nuosavu verslu.

Pernai, lapkričio 15 d., V. Romanovas nurodė sudaręs du akcijų įsigijimo sandorius su ŪBIG, kurių bendra vertė – 11,23 mln. Lt.

Bankininkas taip pat aktyviai veikia Vilniaus vertybinių popierių biržoje. Jis deklaravo šių metų sausio 25 d., vasario 1 d. ir vasario 3 d. atlikęs tris stambius akcijų pirkimo sandorius. Sandorių bendra vertė – daugiau nei 21 mln. Lt. Kokius vertybinius popierius biržoje pirko V. Romanovas, nenurodoma.

Dovanų kilmės paaiškinti nenori

V. Romanovas, DELFI paklaustas, kas jam per vieną dieną padovanojo 220 mln. Lt, atsisakė apie tai kalbėti.

„Klausykit, ko jūs kaip velniai lipat, skambinat dėl visokių nesąmonių?“ - piktinosi Ūkio banko didžiausias akcininkas.

DELFI perklausus, kas jam padovanojo 220 mln. Lt, V. Romanovas paklausė, iš kur žurnalistas gavo jo telefono numerį. Sulaukęs lakoniško atsakymo, kad tai buvo geri žmonės, bankininkas rėžė „tai ir skambink geriems žmonėms“ ir padėjo ragelį.

DELFI primena, jog VRK taip pat skelbiamų turto deklaracijų duomenimis, V. Romanovas turi 180,66 mln. Lt turto, o jo paimtos paskolos šį turtą viršija net 57,86 mln. Lt. Be to, daugiau nei 20 mln. Lt pajamų pernai gavęs turtuolis nurodė gyventojų pajamų mokesčiui (GPM) skyręs vos 0,67 proc. šios sumos.

VMI „duomenų turi kur kas daugiau, nei yra skelbiama viešai“

Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas spaudai, paklaustas, ar VMI planuoja V.Romanovo deklaracijų pagrindu imtis kokių nors veiksmų, atsakė, jog ši institucija „apie visus fizinius asmenis duomenų turi kur kas daugiau, nei yra skelbiama viešai“.

„Jei gautos dovanos 220 mln. šių metų sausio mėnesį, tai reikėtų priminti apie mokesčių sumokėjimą, kada mokesčiai yra mokami nuo gautų dovanų iš fizinių asmenų, kurie nėra giminaičiai. Iš fizinių asmenų gautos dovanos yra apmokestinamos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio, ir tie mokesčiai turi būti sumokėti iki kitų metų gegužės mėnesio. Klausimas, dėl ko VMI šioje vietoje turėtų kažko imtis ar nesiimti?“, - svarstė D.Buta.

„Mokesčių inspekcija apie fizinių asmenų patikrinimus kalba labai ribotai, tiek, kiek jai leidžia įstatymai“, - pridūrė jis.