Rimtai besimokantieji anglų kalbos važiuoja į Jungtinę Karalystę. Užsienio kalbų kursus Maltoje renkasi tie, kam svarbūs ne tiek kalbos įgūdžiai, kiek galimybė derinti pamokas su aktyviu ir maloniu poilsiu šiltuosiuose kraštuose.

2005 metų apklausos duomenimis, 97 proc. Maltos gyventojų gimtoji kalba yra maltiečių, 2 proc. - anglų. Abi šios kalbos Maltoje yra oficialios. Maltiečių kalba yra kilusi iš arabų kalbos dialekto, kuriuo buvo kalbama pietų Italijoje.

Projektas įgyvendinamas Europos socialinio fondo lėšomis, jo trukmė 24 mėnesiai, projektui skirta 992 tūkst. litų, programoje numatyta apmokyti 262 VRM darbuotojus.

Maltoje, kur žmonės derina poilsį su mokslais, kursai yra gerokai brangesni nei Jungtinėje Karalystėje ar Airijoje. Be to, ministerijos darbuotojai turėjo galimybę kalbos įgūdžius tobulinti Vilniuje, kur daug gerų specialistų ir nereikia mokėti už egzotiką.

Iki šiol ministerija nėra siuntusi darbuotojų mokytis anglų kalbos į Maltą. Išvykusiųjų žinios labai skiriasi - VRM kancleris Evaldas Gustas ir Teisės departamento direktorius Dainius Žilinskas puikiai kalba angliškai, ministro patarėja Vigilija Bružaitė prieš tai tobulino kalbos įgūdžius Londone. VRM Valstybės tarnybos politikos skyriaus vedėja Birutė Česnulevičienė anglų kalbą moka vidutiniškai.