Seime svarstomame projekte, kurį parengė Seimo valdybos sprendimu sudaryta darbo grupė, nustatomi policijos pareigūnų darbo apmokėjimo dydžiai - didesni nei dabar nustatyti Valstybės tarnybos įstatyme.

Minėtoms pataisoms Seimas pavasario sesijos pabaigoje birželį jau yra pritaręs po pateikimo, dar laukia - svarstymo ir priėmimo stadijos.

"Kadangi šiuo metu valstybės institucijos ir įstaigos, valstybės tarnautojų profesinių sąjungų atstovai teikia siūlymus grąžinti 2009 metais sumažintus valstybės tarnautojų darbo apmokėjimo dydžius, manytina, kad pirmiausia turėtų būti atkurti 2009 metais valstybės politikams, teisėjams, prokurorams, kitiems valstybės tarnautojams ir pareigūnams, biudžetinių įstaigų darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, sumažinti darbo apmokėjimo dydžiai ir tik po to svarstomi siūlymai dėl didesnių darbo apmokėjimo dydžių nustatymo", - sakoma VRM parengtame dokumente.

Ministerija taip pat primena Vyriausybės patvirtintą Viešojo valdymo tobulinimo 2012–2020 metų programą, numatančią siekį kuo labiau vienodinti statutinių valstybės tarnautojų statuso reguliavimą, ir siūlo "statutinių valstybės tarnautojų tarnybos sąlygas (darbo apmokėjimą ir kitas socialines garantijas, veiklos vertinimą, atsakomybę ir pan.) keisti kompleksiškai ir unifikuotai, o ne išskiriant kurią nors statutinių valstybės tarnautojų grupę, nes dėl to gali būti pažeistas konstitucinis lygiateisiškumo (nediskriminavimo) principas kitų statutinių valstybės tarnautojų atžvilgiu".

Panašiai kritikuojamos ir policininkams numatomos papildomos garantijos, kurių neturi kiti vidaus tarnybos sistemos pareigūnai.

Be to, ministerija ragina "policijos pareigūno" sąvoką susieti su policijai pavestų funkcijų vykdymu, nes pagal dabartinį šios sąvokos apibrėžimą policijos pareigūnais gali būti laikomi net ir, pavyzdžiui, finansininkai, informacinių technologijų specialistai, teisininkai.

"Tokiu atveju asmenims, kurių tarnyba nesusijusi su pavojumi gyvybei, sveikatai, specialiomis tarnybos sąlygomis, būtų nepagrįstai taikomos pareigūnams nustatytos socialinės garantijos, neatsižvelgiant į tarnybos policijoje ypatumų kompensavimo principą", - mano VRM.

Tarp pastabų - ir kritika svarstomai nuostatai, kad policijoje pareigūnų interesams ginti gali veikti tik viena profesinė sąjunga. Čia įžvelgiamas prieštaravimas galimas Konstitucijai, numatančiai, kad profesinės sąjungos kuriasi laisvai ir veikia savarankiškai, kad visos profesinės sąjungos turi lygias teises.