Rinkimus laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), parlamente užsitikrinusi 56 mandatus, antri – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 31 mandatu, o kadenciją baigiančiai Vyriausybei vadovaujantys socialdemokratai liko treti su 17 mandatų, Liberalų sąjūdis gavo 14 mandatų.

Seimo rinkimuose 5 proc. barjerą perkopė ir į Seimą pateko Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partijai „Tvarka ir teisingumas“. Šios abi partijos kartu su vienmandačių apygardų laimėtojais turės po 8 atstovus parlamente.

Taip pat vienmandatėse apygardose du mandatus laimėjo Darbo partija, po vieną – Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“, dar du mandatus gavo savarankiškai išsikėlę kandidatai.

Prieš patvirtindama rinkimų rezultatus VRK turės įvertinti rinkimų pažeidimus Šilutės apygardoje. Teisėsauga čia atlieka tyrimą dėl galimo balsų pirkimo partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai. Jei komisija nuspręs, kad pažeidimai galėjo turėti esminių įtakų rinkimų rezultatams, rezultatai galėtų būti naikinami.

Pasak VRK vadovo Zenono Vaigausko, nors sprendimą dėl rinkimų rezultatų Šilutėje komisijos nariai priims susipažinę su ikiteisminio tyrimo medžiaga, visuomenei motyvai bus pristatyti labai trumpai.

„Plačios pažymos mes negalime pridėti. Mes tikėjomės suderinti, kad galėtume skelbti plačią pažymą, bet ikiteisminio tyrimo prokurorai galvoja, kad taip būtų padaryta didelė žala ikiteisminiam tyrimui“, – BNS sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Seimo rinkimų įstatymas nustato, kad VRK dėl šiurkščių pažeidimų gali pripažinti rinkimų rezultatus rinkimų apygardoje negaliojančiais, jei jie turėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams, arba negalima nustatyti esminių rinkimų rezultatų. Taip pat įstatyme įrašyta nuostata, kad rinkimai negali būti skelbiami negaliojančiais, jeigu neginčijamai nustatyti rinkimų rezultatai leidžia nustatyti esminius rinkimų rezultatus.

Generalinė prokuratūra paskelbė, kad šiuo metu tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, jog iš viso Šilutėje galėjo būti papirkta virš 120 rinkėjų. Įtarimai dėl rinkėjų papirkinėjimo organizavimo bei vykdymo yra pareikšti iš viso 11 asmenų. Jokiai politinei partijai ar kitam juridiniam asmeniui įtarimai šiuo metu nėra pareikšti.

Policija yra pradėjusi tyrimą dėl galimo balsų pirkimo Šilutėje pagal dar iki pirmojo rinkimų turo, spalio 6 dieną, gautą anoniminį pranešimą, kad gyventojai per rinkimus į Seimą už alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus rinkėjams siūlo balsuoti už kandidatus, priklausančius vienai iš partijų. Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris yra patvirtinęs, kad balsų pirkimas Šilutėje vyko partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai.

Policijai paskelbus apie ikiteisminį tyrimą Šilutėje, K.Komskis paskelbė stabdantis narystę partijoje.