Pareiškinių dokumentų teikimas – vienas svarbiausių rinkimų etapų, kuris baigsis š. m. rugpjūčio 5 d. 17 val.

Pareiškiniai dokumentai pildomi portale www.rinkejopuslapis.lt. Partijos įgaliotas atstovas, prisijungęs prie portalo, pirmiausia turės užpildyti vienmandatės rinkimų apygardos kandidatų sąrašą. Tik pilnai užpildžius šį sąrašą, galima pildyti daugiamandatės rinkimų apygardos sąrašą. Pilnai užpildžius šiuos sąrašus, galima pildyti kandidatų pareiškinius dokumentus.

Partijos pareiškinius dokumentus teikia VRK. Užpildyti dokumentai turi būti atspausdinti, pasirašyti ir pristatyti VRK.

Asmuo, savarankiškai nusprendęs keltis kandidatu į Seimo narius vienmandatėje rinkimų apygardoje, prisijungęs prie portalo politinės kampanijos dalyvio teisėmis, pildo kandidato pareiškinius dokumentus ir juos atspausdinęs bei pasirašęs teikia apygardų rinkimų komisijai.

Jeigu partija nekelia kandidatų sąrašo, kiekvieną partijos keliamą kandidatą, kaip ir save iškėlusį asmenį vienmandatėje rinkimų apygardoje, parašais turi paremti ne mažiau kaip 1000 rinkėjų. Parašų rinkimo lapai išduodami, kada rinkimų komisija priima ir patikrina pareiškinius dokumentus. Užpildyti parašų rinkimo lapai turi būti grąžinti rinkimų apygardai iki š.m. rugpjūčio 29 d. Rinkėjai, VRK nustatyta tvarka, elektroniniu būdu portale www.rinkejopuslapis.lt, savo parašais gali paremti savo apygardoje išsikėlusius kandidatus.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, kandidatai į Seimą VRK turi įteikti turto ir pajamų deklaracijų pagrindinių duomenų išrašus.

Kaip informuoja VRK, kandidatas neprivalo vykti į teritorinius mokesčių inspekcijos skyrius atsiimti išrašų, kadangi išrašai, pagal Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateiktų gyventojų pajamų mokesčio ir gyventojo turto deklaracijų duomenis, galės būti suformuoti ir teikiami portale www.rinkėjopuslapis.lt, prisijungus prie kandidato pareiškinių dokumentų ir davus sutikimą gauti duomenis iš VMI.

Kandidatai taip pat turi užpildyti ir pateikti kandidato į Seimo narius privačių interesų deklaraciją.