"Viešuosiuose pirkimuose eilę metų buvo praktiškai nebaudžiamumas, visiems viskas buvo gerai, visi žinojo, kokia situacija, visi vykdė tuos pirkimus, kažkam pereiti kelią galbūt nebuvo valios, gal noro. Dabar Viešųjų pirkimų tarnyba iš tikrųjų pradėjo principingai žiūrėti pagal įstatymus - ar vienos, ar kitos, ar trečios partijos. Mes nežiūrime į partines visokias nomenklatūras. Yra pasiskirstymas "medžioklės plotais", mes matome pagal pirkimą, kokios įmonės kokiuose rajonuose laimi ir statybos sektoriuje", - interviu Žinių radijui sakė Ž.Plytnikas.

Anot jo, tarnyba mato, kaip vieni ar kiti politikai reaguoja į VPT veiksmus.

"Žinoma, po tokių dalykų ir turime kai kuriuos rezultatus - kad sunku ir etatus "išsimušti" ir gauti papildomai žmonių, ir eilė kitų dalykų", - sakė VPT vadovas.

Gruodžio 21-ąją Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo nustatyta, kad VPT pareigūnų skaičius išliks toks, koks buvo, - 72 etatai. Lapkričio viduryje žiniasklaida skelbė, esą VPT norėtų, kad nuo sausio 1 -osios tarnyboje padaugėtų darbuotojų - nuo 72 tarnautojų iki 149. Jiems išlaikyti būtų reikėję papildomai 4 mln. litų. Nuo 2012 metų VPT iš įstaigos prie Ūkio ministerijos taps Vyriausybei nepavaldžia institucija, o jos vadovas – valstybės pareigūnu, skiriamu prezidento.

Ž.Plytnikas teigia, kad tarnybai daugiau etatų reikia, norint, kad ji galėtų peržiūrėti ir priimti sprendimus dėl kiekvienų planuojamų neskelbiamų derybų.

"Šiai dienai mes neturime etatų, o tų neskelbiamų derybų yra daug", - sakė Ž.Plytnikas.

Anot VPT vadovo, daugiau nei 50 proc. tikrintų statybų viešųjų pirkimų nustatyta pažeidimų. Pasak jo, dažnai viešuosiuose pirkimuose viskas būna susitarta anksčiau nei prasideda pats viešųjų pirkimų konkursas.

"Žaidimas prasideda ne tada, kada prasideda viešųjų pirkimų procedūros, o daug anksčiau prieš procedūrų pradžią. Kai organizacija sumąsto ką nors renovuoti, statyti ar daryti darbus, jau yra pasirenkamos įmonės. Pagal tas įmones ir surašomos vienos ar kitos konkurso sąlygos", – sakė Ž. Plytnikas.

Pasak jo, kartais neskaidrūs viešųjų pirkimų konkursai darbų sąmatas išpučia milijonais litų.