Viešąjį pirkimą savo gyventojų maitinimui paskelbę globos namai į minimalių kvalifikacinių reikalavimų sąrašą įtraukė ekologiško maisto gamybos sertifikatą „EcoAgros“, įmonėje įdiegtas darbuotojų saugos ir vadybos, maisto saugos, kokybės vadybos, aplinkos apsaugos vadybos sistemas, ne mažiau nei 283,5 tūkst. eurų sąskaitoje, 300 tūkst. eurų civilinės atsakomybės draudimą, bent vieną 400 tūkst. eurų dietinio maitinimo paslaugų tiekimo sutartis per pastaruosius metus ir ne mažesnes nei 570 tūkst. eurų pajamas iš šių paslaugų teikimo per pastaruosius trejus metus.

„Tipinis pavyzdys, kai nepagrįstais, neproporcingais pirkimo objektui ir pertekliniais kvalifikacijos reikalavimais dirbtinai apribojama galimybė pirkime dalyvauti smulkiems rinkos dalyviams, – sako VPT direktorė Diana Vilytė. – Skaniu, visaverčiu maistu pamaitinti porą šimtų socialinės globos namų gyventojų yra įkandama užduotis bet kuriai vietinės reikšmės valgyklai. To ir turėtume siekti maitinimo paslaugų viešuosiuose pirkimuose – kad maistą globos namams, mokykloms, darželiams tiektų nedidelis vietinis verslas, perkantis produktus iš vietos ūkininkų, tuo tarpu dabartinę maitinimo rinką viešuosiuose pirkimuose yra pasidalinusios trys bendrovės“.

Analizuodama maisto produktų ir maitinimo paslaugų viešuosius pirkimus, VPT dar pernai konstatavo, kad rinką 56 proc. rinkos dalijasi trys įmonės, kurios laimi ir pasirašo didžiausios vertės sutartis. Tuo tarpu likusius 44 proc. rinkos sudaro 252 bendrovės.