Kaip šeštadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas", L.Pociūnienė sakė jautusi, kad Baltarusijoje jos vyras nėra saugus.

"Nenorėjo jis važiuoti į tą Gardiną, labai nenorėjo", - teigė L.Pociūnienė.

Nuo 2005-ųjų spalio V.Pociūnas dirbo Baltarusijoje, Gardine esančiame Lietuvos generaliniame konsulate, ministru patarėju.

Jo pareiga buvo užtikrinti konsulato ir jo darbuotojų saugumą. Diplomatas gyveno vienas atskirame name.

Ankstų rugpjūčio 23-iosios rytą V.Pociūno kūnas buvo surastas Breste, statybvietėje šalia viešbučio "Inturist".

Tikrinamos kelios V.Pociūno žūties versijos. Esą rūkydamas vyras galėjo iškristi iš devintojo aukšto arba jį kas nors galėjo išstumti, jis galėjo būti apnuodytas klofelinu.

Spėjama, kad Lietuvos saugumo karininkas galėjo tapti Baltarusijos specialiųjų tarnybų auka.

Žuvusio diplomato našlė pasakojo, kad, grįžęs į namus iš Gardino, jos vyras būdavo įsitempęs - kartais labiau, kartais - mažiau.

"Reikia tiktai įsivaizduoti, kaip jį ten ganė. Baltarusių saugumas jo nepaleisdavo iš akiračio, ypač kritiškesniais politiniais momentais. Lietuvos konsulato darbuotojai buvo laikomi Baltarusijos priešais. Nors Vytautas neprasitarė, kad Gardine jam nesaugu, bet iš jo akių, įtampos suprasdavau, jog jam ten nėra gerai", - prasitarė žuvusio karininko žmona.

L.Pociūnienė abejojo versija, jog jos vyro žūtis galėjęs būti nelaimingas atsitikimas.

"Nekomentuoju to, ko nežinau. Tačiau savaime iškristi per langą iš 9-ojo aukšto jis negalėjo. Vytas - ne iš tų žmonių, kurie kvailai rizikuotų. Jis turėjo puikų savisaugos instinktą, apie pavojų perspėdavo kitus", - kalbėjo L.Pociūnienė.

Našlės teigimu, jos vyras nebuvo iš tų, kurie padaugina išgerti, nei iš šio, nei iš to ropščiasi ant palangės rūkyti.

L.Pociūnienė viliasi, kad bus prisikasta prie esminių priežasčių, kurios galėjo nulemti V.Pociūno žūtį.

Moters nuomone, jos pradėjo bręsti per "paksogeitą" - pašalinto prezidento Rolando Pakso skandalą, vykusį nuo 2003 metų spalio iki 2004 metų balandžio.

V.Pociūnas buvo vienas šio skandalo tyrėjų.

L.Pociūnienė teigė, kad tuo metu dirbti Valstybės saugumo departamente jam buvo sunku.

"Kaip saugumiečio žmona, buvau išmokyta nieko vyro neklausinėti. Kita vertus, nieko juk ir neišklausi. "Paksogeito" metu Vytas vieną vakarą pasisodino vaikus ir perspėjo vakarais po vieną niekur nevaikščioti, iš mokslų grįžti tiesiai namo. Jis pasakė, kad jauniausiąją, Severiną, į mokyklą turime nuvežti, o po pamokų parvežti namo", - pasakojo našlė.

L.Pociūnienė prisiminė vyro tą vakarą ištartus žodžius: "Kai pasakysiu, kad galima atsipalaiduoti - bus galima atsipalaiduoti, o dabar padėtis - labai pavojinga".

Valstybės saugumo departamentas (VSD) ketvirtadienį teigė, jog Baltarusijoje žuvęs V.Pociūnas tarnybą šioje valstybėje pasirinko pats iš keleto pasiūlymų.

VSD teigimu, vykdant reorganizaciją departamente, V.Pociūnui buvo pasiūlytos kelios tokio pat rango pozicijos departamente, o taip pat galimybė dirbti diplomatinį darbą užsienyje, Lietuvos diplomatinėse atstovybėse - tarp jų ir Briuselyje.

Prieš paskiriant į Baltarusiją, vyresniojo valstybės patarėjo rangą (pulkininko laipsnio atitikmuo) turėjęs V.Pociūnas vadovavo VSD Ekonominio saugumo valdybai.

Kaip teigė VSD atstovai, iš keleto galimybių V.Pociūnas pasirinko darbą konsulate Gardine, tai motyvuodamas asmeninėmis aplinkybėmis. Apie jas VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius informuos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narius pirmadienį įvyksiančiame pasitarime.

Seime taip pat svarstoma galimybė suformuoti komisiją V.Pociūno paskyrimo į Baltarusiją aplinkybėms tirti.

Lietuvos prašymu bei dalyvaujant Lietuvos pareigūnams Baltarusijoje dėl valstybės saugumo karininko žūties savaitgalį buvo apklausta 18 asmenų, dabar tikrinami jų parodymai.

Lietuva dar nėra gavusi prašyto Baltarusijos teismo medikų akto apie V.Pociūno palaikų tyrimą, nors su juo Baltarusijoje yra susipažinęs Lietuvos prokuroras. Lietuvos teismo medicinos ekspertai savojo tyrimo dar nėra baigę, nors, preliminarias duomenimis, jau konfidencialiai pranešė prokurorams.

Valstybės saugumo karininkas V.Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine, žuvo rugpjūčio 23 dieną anksti ryte iškritęs per devintą viešbučio langą Baltarusijoje. Baltarusių versija - nelaimingas atsitikimas.