Ministrei Vilniuje bus įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius.

„Aukštu Lietuvos valstybės apdovanojimu ministrė apdovanota už ypatingus nuopelnus puoselėjant tarpvalstybinius Lietuvos ir Vokietijos santykius, dvišalio karinio bendradarbiavimo stiprinimą, asmeninį indėlį ir paramą stiprinant Lietuvos saugumą“, – BNS informavo Prezidentūra.

Vokietija šiemet į Lietuvą atsiuntė kelis šimtus karių, jie sudarys Lietuvoje dislokuojamo tarptautinio NATO bataliono pagrindą. Tokie daliniai Baltijos šalyse ir Lenkijoje kuriami Rusijai atgrasyti.

Lietuva iš Vokietijos taip pat apsisprendė pirkti nemažai ginkluotės ir karinės technikos, tarp jų – pėstininkų kovos mašinas „Boxer“ ir haubicas „PZH2000“.

Nors Vokietija pamažu stiprina savo gynybos pajėgumus, jos kariuomenė yra silpnesnė nei prancūzų ar britų.

Vokiečiai gynybai skiria 1,2 proc. bendrojo vidaus produkto – gerokai mažiau nei NATO sutartas 2 proc. rodiklis.
Lietuvoje ketvirtadienį vizitą tęsia ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis.

Jį ryte priims prezidentė D. Grybauskaitė, po to ministras vyks aplankyti Vokietijos karių Rukloje.

S.Gabrielis trečiadienį sakė, kad vokiečiai karius į Lietuvą siunčia, siekdami padidinti ir savo pačių saugumą.

„Žinome, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos saugumas yra ir mūsų pačių saugumas“, – žurnalistams Vilniuje sakė S. Gabrielis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad dvišaliai Lietuvos ir Vokietijos santykiai šiuo metu yra „apogėjuje“.

Vokietija yra ne tik viena iš svarbiausių partnerių Europoje gynybos srityje, bet ir antra didžiausia prekybos partnerė, trečia didžiausia investuotoja ir pirmauja pagal Lietuvoje apsilankančių turistų skaičių.