Kauno mero rinkimuose pirmaujantis V. Matijošaitis: galime dirbti su visais

Kauno mero rinkimų lyderiu tapęs verslininkas Visvaldas Matijošaitis teigia, kad išrinktas miesto vadovu būtų linkęs vienyti tarybos narius ir yra pasiryžęs dirbti su visais.

„Mes galime dirbti su visais. Kad ir dirbtų visi 41. Mes bendravome su visais – ir su pozicijoje esančiais mes bendravome, todėl, kad jie tarpusavyje dažniau pjaudavosi nei mes su jais. Todėl jeigu būdavo gera idėja, mes ją palaikydavome“, – BNS pirmadienio naktį sakė iki šiol opozicinei frakcijai taryboje priklausęs kandidatas į merus.

Kartu politikas teigė nematantis problemos net ir tapęs meru dirbti opozicijoje.

Preliminariais duomenimis, su visuomeniniu rinkimų komitetu „Vieningas Kaunas“ dalyvavęs V.Matijošaitis galėjo surinkti apie 37 proc. balsų ir aplenkė perrinkimo siekiantį merą konservatorių Andrių Kupčinską, už kurį balsavo apie ketvirtadalis kauniečių.

V.Matijošaitis pripažino, kad tokio gero rezultato nesitikėjo.

Konservatoriams ištikimu miestu laikomame Kaune antras likęs A.Kupčinskas mano, kad V.Matijošaičio pirmavimas susijęs ne su sumažėjusia parama konservatoriams, o iš kitų partijų perviliotais rinkėjais.

„Nepasakyčiau, kad liekame antrame plane – antrajame plane lieka tie, kurie keturių procentų ribos neįveikė. Mūsų priešrinkiminis uždavinys buvo išlaikyti panašaus dydžio frakciją, aš manau, kad tai ir pavyks. Gauname panašų balsų skaičių kaip ir 2011 metais – tai rodo, kad tas pasitikėjimas niekur nedingo. V.Matijošaičio vadovaujamas judėjimas, galima sakyti, „suvalgė“ kitų sisteminių partijų balsus, todėl šioje vietoje tikrai nesijaučiame antrajame plane – kaip tik atsidūrėme finale“, – BNS sakė A.Kupčinskas.

Duomenys iš daugiau kaip pusės apylinkių rodo, kad rinkimuose į savivaldybęs tarybą „Vieningas Kaunas“ gavo 29 proc. balsų, už konservatorius balsavo 23 proc. rinkėjų. Šios dvi jėgos gerokai aplenkė liberalus ir socialdemokratus, kurie surinko maždaug po 8 proc. balsų.

Šventė restorane

„Vieningas Kaunas“ rinkimų rezultatų laukė Laisvės alėjoje esančiame restorane „Charlie Pizza“, kuris, beje, priklauso V. Matijošaičio įmonių grupei.

Restorane stalai buvo nukrauti įvairiausiais valgiais ir gėrimais. Rinkimų rezultatų čia laukė žinomi sportinių šokių specialistai Juratė ir Česlovas Norvaišos, į tarybą kanididatuojantis V. Matijošaičio sūnus Dainius bei kiti "Vieningo Kauno" nariai.

Nors pradėję plaukti rinkimų rezultatai rodė aiškią V. Matijošaičio persvarą, verslininkas džiūgauti neskubėjo.

"Per anksti džiaugtis nereikia. Manau, vistiek bus antras etapas. Jei aktyvumas bus toks, kaip dabar, tai bus labai gerai. Manau, "Vieningas Kaunas" prisidėjo prie žmonių aktyvumo pakėlimo, nes mūsų sąsraše nėra daug žmonių - 41 - tačiau jie yra žinomi savo sluoksniuose. Mes turime labai daug jaunimo. Tai yra mūsų ateitis", - teigė V. Matijošaitis.

Kuklūs konservatoriai ir socdemai

Didžiausias V. Matijošaičio konkurentas, kaip ir buvo galima prognozuoti, dabartinis Kauno meras Andrius Kupčinskas, rinkimų rezultatų laukė visiškai kitokioje aplinkoje.

Konservatoriai rinkimų vakarą susibūrė kukliose partijos patalpose Savanorių prospekte. Čia nebuvo nei prabangos, nei puotos - partijos nariai susirinkę prie TV ekranų ar kompiuterių sekė naujausias žinias.

Panaši situacija buvo ir socdemų stovykloje - jie taip pat rinkimų rezultatus stebėjo partijos būstinėje.

Viešbutis ir baras

Kardinaliai skirtingas aplinkas rinkimų nakčiai pasirinko partija "Tvarka ir teisingumas" bei liberalai.

Pastarieji rinkimų rezultatų laukė jaunimo pamėgtame bare Laisvės alėjoje. Žmonių čia nebuvo daug.

Tuo tarpu "Tvarka ir teisingumas" pasirinko prabangų viešbutį "Daniela". Čia tvyrojo gana oficiali atmosfera. Tarp susirinkusių buvo žinomas TV laidų vedėjas Gediminas Juodeika, pastaruoju metu į spaudos puslapius patekę broliai dvyniai Vytautas ir Vidmantas Katasovai.

"Nuotaikos neblogos - padarėme viską, ką galime. Laukiame, ką nuspręs Kauno gyventojai ir ką jie pasirinks Kauno meru. Kaip aš sakau - koks miestas, kokie rinkėjai, toks bus ir meras. Kalbant apie tarybos narių rinkimus, mes pirmiausiai norime peržengti 4 proc. barjerą. Vėliau žiūrėsime", - kalbėjo partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatė į Kauno merus Aušra Ručienė.