"Pastarieji keleri metai ir ypač Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai, Europos vadovų viršūnių susitikimas Vilniuje išryškino ir sustatė labai svarbius taškus, kurie mums buvo žinomi, bet dabar tapo aiškūs labai plačiai. Europa bunda, Europa susivokė tikrovėje kur kas geriau negu prieš keletą metų. O tie taškai yra paprasti - dabartinė Rusija atmeta demokratiją, atmeta Europą (...)", - sekmadienį per laisvės gynėjų susitikimą parlamente teigė V.Landsbergis.

"Rusija atmeta demokratiją, stiprina "putinizmą", yra pasiryžusi plėsti savo hegemoniją. Ji pati skelbia Europos Sąjungą esant varžove. Varžovę, žinoma, reikia įveikti, o aplinkines tautas skelbia net ne valstybėmis, kaip pavyzdžiui, Ukrainą, kokia čia valstybė, mūsų provincija, taigi, buvusias kolonijas skelbia toliau tarsi savo valdomis, kurių Europai neužleis", - kalbėjo politikas.

Anot jo, Rusijoje paskelbta programa kurti naują imperiją vardu Eurazija.

"Tam reikia kaimynus spausti, pulti, kaltinti ir diskredituoti Europos Sąjungą. Tai yra strateginis tikslas", - tvirtino V.Landsbergis.

Jo teigimu, iki šiol vyksta propagandinis karas, siekiama skiepyti nusivylimą ES, kad žmonės galvotų, jog buvo padaryta klaida pasirinkus eurointegracinį kelią.

"Buvau Kijeve ir girdėjau, ką kalba dabartinės valdžios žmonės, ministras pirmininkas - dergdamas, niekindamas Europą. Tai yra karo priemonė. Apsidairykime ir pamatysime daugybę to veikimo pačioje Lietuvoje. Skiepijant nusivylimą, nepasitenkinimą, nuteikinėjant prieš ES, kurioje esame, tartum būtų kitas kelias, kurio mes tada atsisakėme ir suklydome, kaip iki šiol kalba Kremliaus vadovai", - teigė buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

Jis apgailestavo, kad pačioje Europoje stiprėja euroskepticizmas, tampa tarsi mada, būtent tai labai paranku Kremliui.

"Čia turi būti mūsų fronto linija. Reikia mums atlikti daug darbų Lietuvoje ir apginti įvairias pozicijas, kurios kai kada susilpnėja, būna pažeidžiamos", - akcentavo V.Landsbergis ir ragino kovoti su abejingumu.

Sekmadienį, Laisvės gynėjų dienos išvakarėse, Seimo Kovo 11-osios Akto salėje surengtas tradicinis Lietuvos valstybės gynėjų susitikimas.

1991 metų sausį sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1326)