"Aš nenoriu komentuoti to, kur V.Adamkus yra neteisus", - BNS šeštadienį sakė V.Landsbergis.

Naujoje savo knygoje kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus rašo prieš kelerius metus patyręs europarlamentaro V.Landsbergio spaudimą dėl teisėjų skyrimo.

Išleistuose prezidento dienoraščiuose aprašomi keli V.Landsbergio skambučiai, kuriuose ilgametis konservatorių vadovas priekaištavo dėl Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus atleidimo ir ragino neskirti į kitą teismą bylą dėl V.Landsbergio tėvo šmeižto nagrinėjusios teisėjos.

"Iš Briuselio paskambino Vytautas Landsbergis. Jis man ėmė priekaištauti, kad ketinu atleisti Aukščiausiojo Teismo pirmininką Vytautą Greičių. Pasiūliau atsiversti Konstituciją, kur aiškiai pasakyta, kad, pasibaigus kadencijai, šio teismo pirmininkas pasitraukia iš pareigų. Pasakiau, kad čia neįmanomas joks kompromisas, nes vadovausiuosi tik Konstitucija", - aprašomas 2009 metų sausio 6 dienos pokalbis.

Kitas panašus pokalbis, anot V.Adamkaus, įvyko po poros mėnesių.

"Sulaukiau Vytauto Landsbergio skambučio iš Briuselio. Vėl kalbėjomės apie teisėjus Vytautą Greičių ir Malijauskienę. Niekaip nebaigti kadenciją baigusio Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus atleidimo procedūros konservatorius, matyt, skatina kažkokie partiniai interesai", - rašė V.Adamkus.

"Teisėja Malijauskienė V.Landsbergį domina dėl asmeninių motyvų - ji sprendė Vytautui Petkevičiui iškeltą bylą dėl amžiną atilsį architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio šmeižto knygoje "Durnių laivas". Buvau spaudžiamas neskirti jos teisėja kitame teisme, nors Teisėjų tarybos rekomendacija priimta vienbalsiai. Išgirdau kaltinimų, kad tarnauju kažkokiems klanams, o jei Teisėjų taryba teikia tokias rekomendacijas, ją reikėtų paleisti...", - apie kovo 17-osios pokalbį rašo V.Adamkus.

Kaip rašoma knygoje, netrukus po šio pokalbio į Prezidentūrą atvyko tuometinis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ir ėmė siūlyti, kad V.Greičiaus atleidimo klausimą prezidentas paliktų naujam prezidentui.

Kitą dieną V.Adamkus teigia iš V.Landsbergio gavęs laišką faksu.

"Vėl gavau faksu Vytauto Landsbergio laišką ir vėl - apie teisėjus. Atrodo, jau peržengiamos visos ribos", - aprašomas kovo 18-osios įvykis.

Pasak V.Adamkaus, apie teisėjus su juo kalbėjo ir V.Landsbergio brolis, senas prezidento bičiulis Gabrielius Žemkalnis.

"Dar skaudžiau, kad į šią istoriją mėginama įpainioti man artimą žmogų. Nelauktai į Prezidentūrą paskambino Gabrielius Žemkalnis, kurį nuo gimnazijos metų vadinu Gabu, ir ėmė kalbėti apie teisėjus, bylas. Niekuomet to anksčiau nebuvo, nors susitikinėjame kone kas savaitę. Gabu be ilgesnės įžangos pasuko kalbą apie teisėją Malijauskienę. Tai jau girdėjau iš V.Landsbergio. Aišku, kad Gabu kalba paskatintas brolio", - rašo V.Adamkus.

Seimas 2009 metų liepos pabaigoje po metus trukusio delsimo galiausiai pritarė V.Greičiaus atleidimui iš LAT pirmininko pareigų pasibaigus kadencijai.

Tokį sprendimą parlamentarai priėmė, kai prezidente jau buvo Dalia Grybauskaitė.

V.Greičiaus kadencija baigėsi 2008 metų liepą.

Rugpjūčio pabaigoje pristatydamas šią knygą, kadenciją baigęs prezidentas užsiminė apie svarbių valstybės asmenų šantažą, kurį jam teko patirti vadovaujant Lietuvai.

"Kai kurių dalykų aš negaliu įrašyti net į savo dienoraščius, bet aš prisimenu tuos faktus fiksuojančius įvykius šalia su dokumentais, kurie parašyti ne mašinėle. Man atsikėlus penktą valandą ryto, priėjus prie mano kompiuterio ir iš fakso išėmus tą rašytą dokumentą, mūsų šiuo metu Lietuvo tautos vadų ranka rašytas instrukcijas kaip valstybės prezidentui, kuriose sakoma - jeigu tu darai tą, o ne ką kitą, tu griauni valstybę, kaip prezidentas. Tu darai ne tai, o turi daryti tai, turi skirti tą žmogų, o ne kitą", - žurnalistams vasarą kalbėjo kadenciją baigęs šalies vadovas.

Kai kuriems politikams paraginus dėl to atlikti tyrimą, prokurorai apklausė V.Adamkų. Buvęs prezidentas teisėsaugininkams paaiškino be reikalo hiperbolizavęs lobistinius veiksmus, ir prokurorai ikiteisminio tyrimo nepradėjo.