Tai jis pabrėžė interviu Paryžiuje leidžiamam laikraščiui "Ruskaja mysl". Kalbėdamas apie Rusijos agresijos prieš Baltijos šalis galimybę mūsų dienomis, buvęs parlamento pirmininkas pabrėžė, kad "agresija šiandien gali būti įvairiopa. Iki karinės agresijos 1991 metų pradžioje buvo vykdoma ekonominė ir propagandinė agresija".

"Aš negaliu nepažymėti, kad vykstantis, taip pat ir iš Maskvos, propagandinis karas prieš Baltijos šalis - spaudoje, aukštų pareigūnų pareiškimuose - vis aktyvėja", sakė V. Landsbergis.

"Atsirado provokacijų, siekiant sukelti lietuvių reakciją, o po to juos apkaltinti nacionalizmu. Tai daroma nuo Sąjūdžio laikų. Bet tada tai dar nebuvo ištobulinta, ir mums pavyko greitai šias provokacijas neutralizuoti. Mus primityviai vadino nacionalistais ir fašistais, o mes kalbėjomės su žmonėmis žmoniškai, ir jie matė, kas sako tiesą", priminė jis.

"O dabar galbūt dėl bendro visuomenės pavargimo gali atsitikti kaip, kitose Vidurio Europos valstybėse, pradedant Austrija, Vokietija. Galima sudaryti grupę radikalų - parengti ją, kad išeitų į gatves su savo propaganda, su svastikomis, o po to - durti pirštu: žiūrėkite, štai lietuviai, jų šalyje jau nacizmas...", pažymėjo politikas.

V. Landsbergis teigė, jog Lietuvos įstojimas į NATO "normalizuos geros kaimynystės santykius su Rusija". Jo nuomone, priėmus šalį į aljansą "nebeliks pagundos" žmonėms, kurie vis dar mąsto ne politiškai, o teritoriškai: "Štai tokias žemes valdyti gerai... O kokia kaina - tai nesvarbu". V. Landsbergio nuomone, "įstojus į NATO, tai visiškai atkris, ir mes draugausime su rusais be jokių išlygų".

Pastebėdamas, jog Rusijos žiniasklaida pabrėžia Lietuvos ir JAV dalykinius bei kitokius ryšius, V. Landsbergis sakė neįžvelgiąs juose nieko neigiama. "Tokia propaganda varoma, ir akivaizdus Rusijos noras, kad ji nugalėtų", sakė jis. V. Landsbergio teigimu, "Lietuva dabar pamažu išeina iš sovietinės energetinės imperijos erdvės ir tampa tarptautinė valstybė, pradedanti perdirbti įvežamą žaliavą".

"Visiems - ir Lietuvoje, ir už jos ribų - tai geras verslas. Reikia galvoti apie tai, kaip geriau organizuoti gamybą ir gauti savo naudos, o ne apie tai, kaip valdyti ir kaip užvaldyti. Jeigu mums pavyks taip tvarkyti reikalus, mes padėsime Rusijai įveikti senuosius stereotipus. Manau, kad net nedidelė Lietuva gali čia jai padėti", pažymėjo V. Landsbergis.

"Tai, kas dabar atsitiko, rodo naujos Rusijos naują veidą, sakyčiau, keliantį nerimą", sakė V. Landsbergis.