Spaudos konferencijoje pirmadienį valdančiosios konservatorių partijos lyderis V. Landsbergis sakė "be išlygų teigiamai" vertinąs daugiau kaip prieš savaitę "Mažeikių naftos" ir "LUKoil" vadovų Londone pasirašytą protokolą.

Juo remiantis, Rusijos bendrovė per metus patiektų "Mažeikių naftai" 6 mln. tonų naftos. Remiantis protokolu, bus sukurtos dvi bendrovės tarpininkės - naftai tiekti ir produkcijai platinti.

Kol kas neskelbiama apie akcijų pasiskirstymą naujose bendrovėse.

"Protokolas - tai teigiamas žingsnis reikiama kryptimi", sakė Seimo pirmininkas. Jo teigimu, Lietuva siekia bendradarbiauti su Rusijos koncernais ir bendrovėmis, "kartu turint amerikiečių specialistų operacinį vadovavimą, turintį kitokį stilių".

Nuo rudens "Mažeikių naftos" operatoriaus teises turi JAV bendrovė "Williams International", įsigijusi trečdalį Lietuvos naftos koncerno akcijų.

Anot V. Landsbergio, "padaryti žingsniai pelno pasidalijimo kryptimi", ir bendrovė "LUKoil" jaučia "daugiau intereso nenutrūkstamai tiekti žaliavą".

Pasak Seimo pirmininko, susitarimas rodo, kad imtasi bendrauti "verslo kalba", o "visi kiti aiškinimai - labai politizuoti".

"Galiu tik nusistebėti kai kuriais susijaudinimais. Susijaudinimas - blogas patarėjas", sakė V. Landsbergis. Jis sakė turįs galvoje Lietuvos liberalų sąjungos vadovų teiginius, jog "Mažeikių naftos" verslo planas neva žlugo.

Anot V. Landsbergio, liberalams "galbūt sunku pripažinti, kad buvo perlenkta" derantis dėl sutarčių su "Williams International" dėl "Mažeikių naftos" privatizavimo.

Kaip žinoma, trys dabartiniai liberalų lyderiai - tuometinis premjeras Rolandas Paksas, ūkio ir finansų ministrai Eugenijus Maldeikis ir Jonas Lionginas - pernai rudenį atsiribojo nuo sutarčių su "Williams" ir atsistatydino.

Anot V. Landsbergio, pasiekti dalykinį susitarimą su "LUKoil" padėto tai, kad "bet kada "Mažeikių nafta" gali sudaryti ilgalaikes sutartis su Šiaurės jūros naftos verslovėmis".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją