Jos pateikta informacija atsidūrė ant Konstitucinio Teismo (KT) darbo stalo, mat KT tiria, ar V. Adamkus nenusižengė Konstitucijai ordinu apdovanodamas prieštaringai vertinamą Rusijos pilietį.

Albinas Januška
Tarnybiniame pranešime Z. Andrijonienė aiškino, kad 2002 m. rengiant dekreto projektą Prezidentūros Užsienio politikos grupė, kuriai vadovavo A. Januška, Ordinų reikalų grupei pateikė užsienio valstybių piliečių pavardes, kurie turi būti įtraukti į apdovanotųjų sąrašą.

Tame sąraše buvo nurodyta 30 asmenų, tarp kurių buvo ir Jakunino pavardė – tiesa, vardas įrašytas ne Vladimiras, o Dmitrijus. Dėl daugelio į sąrašą įrašytų asmenų apdovanojimo buvo gauti oficialūs teikimai iš Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, tačiau prie V. Jakunino pavardės grafa, apie tai, kas siūlo jį apdovanoti, buvo neužpildyta.

Visos šios pavardės buvo įrašytos į prezidento dekreto projektą dėl apdovanojimo, jo tekstas, anot Z. Andrijonienės, derintas su prezidento patarėjais A. Januška ir Dariumi Kuoliu.

„V. Jakunino pavardė patarėjų nurodymu buvo įrašyta tarp asmenų, kurie apdovanojami Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 3-iojo laipsnio ordinu (Komandoro kryžiumi). Jokių politinių motyvų ir argumentų dėl V. Jakunino apdovanojimo Ordinų reikalų grupei ir Kanceliarijos vadovui, Lietuvos Respublikos ordinų kancleriui Užsienio politikos grupė nepateikė“, - savo pranešime rašė buvusi Valstybės apdovanojimų skyriaus vedėja.

Jos tvirtinimu, dėl V. Jakunino vardo, pareigų ir adreso patikslinimo elektroniniu paštu buvo susirašinėjama su Užsienio politikos grupės darbuotoju Mariumi Janukoniu.

Anot Z. Andrijonienės, parengtame dekreto projekte visi ordinų pavadinimai ir laipsniai buvo nurodomi pagal tuo metu galiojusius įstatymus, tačiau, kaip žinoma, V. Jakuninas buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino Komandoro kryžiumi, nors tokio laipsnio ordinas atsirado tik po keturių dienų nuo dekreto įsigaliojimo – tai yra tada, kai Seimas priėmė reikiamą įstatymą ir pakeitė ordinų laipsnių pavadinimus: iš 3-iojo laipsnio ordino į Komandoro kryžiaus.

„Derinant dekreto projektą buvo gautas žodinis patarėjo A. Januškos nurodymas pakeisti ordinų ir laipsnių pavadinimus naujais valstybinių apdovanojimų ir jų laipsnių pavadinimais, kurie buvo įrašyti Seime dar svarstomame Lietuvos Respublikos apdovanojimų įstatymo projekte (šis įstatymas buvo priimtas 2002 m. birželio 18 d., tai yra praėjus 4 dienoms po minėto dekreto pasirašymo)“, - teigiama Z. Andrijonienės pranešime.

Pasak Valstybės apdovanojimų skyriaus vedėjos, į jos išsakytus argumentus ir paaiškinimus, jog prezidento dekrete negalima vartoti naujų apdovanojimų ir jų laipsnių pavadinimų, nebuvo atsižvelgta ir ji esą buvo priversta dekreto projekte vartoti dar negaliojančius ordinų ir laipsnių pavadinimus.

Z. Andrijonienės tarnybinio pranešimo kopiją KT atsiuntęs dabartinis Prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas savo rašte pažymėjo, kad Prezidentūros kanceliarijos archyve rasti duomenys yra nepakankami, todėl pasiūlė KT apklausti buvusią Valstybės apdovanojimų skyriaus vedėją ir buvusį kanclerį.

KT kanclerio siūlymu pasinaudojo ir Z. Andrijonienę su A. Meškausku apklausė dar neprasidėjus viešam bylos svarstymui antradienį. Tačiau, kaip matyti iš 2010 m. rugpjūčio 18 d. datuojamo apklausos protokolo, abiejų liudytojų apie V. Jakunino apdovanojimo aplinkybes klausiama nebuvo. Teisėjai daugiausia domėjosi apdovanojimų praktika nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.

DELFI primena, kad KT antradienį pradėjo nagrinėti, ar kadenciją baigęs prezidentas V. Adamkus nepažeidė Konstitucijos ir įstatymų ordinu apdovanodamas prieštaringai vertinamą Rusijos pilietį V. Jakuniną.

Su prašymu nagrinėti šį klausimą į KT prieš porą metų kreipėsi grupė parlamentarų. Šie Seimo nariai sako, kad nėra aišku, už kokius nuopelnus V.Jakuninas 2002 m. buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi.

Šiuo metu Rusijos geležinkelių bendrovei vadovaujantis V. Jakuninas Lietuvoje vertinamas prieštaringai. Žiniasklaida ne kartą skelbė, kad V. Jakuninas praeityje galimai užėmė aukštas pareigas SSRS specialiosiose tarnybose.