„Įvairovės ir edukacijos namų“ atlikos LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų, translyčių asmenų) šeimų apžvalgos Lietuvoje duomenimis, mažiausiai 20 proc. respondentų turi vaikų. Beveik visos (99 proc.) vaikus auginančios šeimos - vaikus auginančių moterų poros.

„Taip pat užfiksuoti atvejų, kai gėjus ar gėjų pora prisideda prie vaiko auklėjimo, nors vaikas gyvena su lesbiete ar heteroseksualia mama ar mamomis. Yra ir daugiavaikių lesbiečių motinų, ir vienišų, ir darniai porose auginančių vaikus šeimų“, - DELFI komentavo „Įvairovės ir edukacijos namų“ direktorė Vilma Gabrieliūtė.
 
Lietuvoje „Visų šeimų diena“ vyks pirmą kartą. Šventėje laukiami ne tik vienalyčiai tėvai, bet ir vieni mažylius auginantys vyrai ir moterys, tarptautinės šeimos, įsimylėjėlės ir įsimylėjėliai, seneliai, neįgalius vaikus auginantys žmonės, žodžiu „visi, atviri platesniam šeimos supratimui“.

Pasak V. Gabrieliūtės, šventę rengiantys „ Įvairovės ir edukacijos namai“ Lietuvoje įgyvendina projektą „Įvairi šeima“, kuris skirtas „praplėsti tradicinės šeimos sąvoką ir integruoti įvairių formų šeimas, tuo pačiu kovojant su ksenofobija, nes Lietuvoje diskriminaciją patiria ne tik homoseksualios šeimos, bet ir mišrių šeimų nariai, visuomenėje yra įvairių stereotipų netgi apie vienišas mamas ir vienišus tėvus, spaudimą patiria ir vaikų neplanuojančios poros“.

Visų šeimų diena (International Family Equality Day) gegužės 5-ąją bus rengiama 35 Europos miestuose, joje dalyvaus 70 organizacijų.

Kaip žada organizatoriai, šventėje bus žaidimų, estafečių, lobių ieškojimo, istorijų kūrimo, konkursų ir daug gero laiko gamtoje.

Kas yra ir kas nėra šeima?

Kas yra ir kas nėra šeima aktyviai diskutuota buvusios kadencijos Seime. Kaip išaiškino Konstitucinis Teismas (KT) buvusio Seimo priimtos Valstybinės šeimos koncepcijos nuostatos dėl šeimos sampratos prieštaravo Konstitucijai.

Išvadoje rašoma, jog Seimas, Šeimos koncepcijoje nustatęs, jog šeima yra laikomi tik susituokę ar buvę susituokę vyras ir moteris bei jų vaikai (įvaikiai), nesilaikė iš Konstitucijos kylančios šeimos, kaip konstitucinės vertybės, kuri gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, sampratos.

Tai, kad Seimas ir Vyriausybė, rengdami teisės aktus šeimos politikos srityje, atsižvelgia ir derina juos su šios koncepcijos nuostatomis, KT teigimu, prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui.

Kaip rašė DELFI, praėjusios kadencijos Seime įsteigtoje parlamentinėje grupėje „Už tradicinę šeimą“ dalyvavo 90 Seimo narių.

Iniciatyva steigti šią grupę gimė po to, kai Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Partnerystės (bendro gyvenimo neįregistravus santuokos) įstatymo projektą ir jį lydinčias Civilinio kodekso pataisas, kurias siūlyta taikyti ne tik skirtingų, bet ir tos pačios lyties asmenų šeimoms.