"Mes manome, kad tvarka turi būti tikslesnė, kad nekiltų kokių nors nesusipratimų su lengvaisiais skraidymo aparatais. Atitinkamai mūsų ministerijos turėtų tą tvarką patikslinti, ir šioje vietoje mes kažkokių didesnių diskusijų neturėjome", - pirmadienį žurnalistams sakė A.Kubilius.

Vyriausybė pirmadienį pasitarime svarstė Susisiekimo ministerijos suformuluotą pasiūlymą, kuriuo norima "nustatyti, kad orlaivių pilotai Lietuvos Karinių oro pajėgų operatyviniam budėtojui turi pateikti informaciją apie skrydį Lietuvos Respublikos nevaldomąja oro erdve pasienio zonos dalyje, kuri ribojasi su ne Europos Sąjungos valstybėmis narėmis".

"Tikėtina, kad toks reikalavimas sudarytų geresnes sąlygas stebėti ir kontroliuoti skrydžius minėtoje pasienio zonos dalyje", - rašome Vyriausybės pasitarimui pateiktame dokumente.

Toks pasiūlymas svarstomas praėjus beveik trims mėnesiams, kai Švedijos piliečiai lengvu dviviečiu lėktuvu neleistinai iš Lietuvos teritorijos įskrido į Baltarusiją ir išmetė ten pliušinių meškiukų krovinį. Vadinamasis meškiukų desantas padidino įtampą tarp Lietuvos ir Baltarusijos. Po šio incidento iš Minsko buvo išsiųstas Švedijos ambasadorius.

Susisiekimo ministerija taip pat siūlo nustatyti administracinę atsakomybę už tokio įpareigojimo nepaisymą. Šiuo metu, kaip teigiama dokumente, "už minėtų reikalavimų pažeidimus administracinė atsakomybė nėra nustatyta".

Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas BNS sakė, kad nepakankamai tiksliai suformuluoti reikalavimai gali būti pertekliniai, o incidentų prevencijai siūlomos priemonės vargu ar pasitarnaus.

"Jeigu pilotas turi radiolokacinį atsakiklį - o jis tos zonos negali kirsti neturėdamas ryšio su skrydžio vadovu - šiems žmonėms, jei jie turi radioatsakiklį, ir pagal oro erdvės naudojimo taisykles atlieka planavimo procedūras, nereikia daryti sviesto sviestuoto", - sakė J.Mažintas.

"Tiems, kurie skraido neturėdami radiolokacinio atsakiklio, tai yra labai gerai, žinoma, kad reikia informuoti. Radiolokacinis atsakiklis parodo orlaivio numerį ir kitus duomenis, priklausomai nuo įrangos. Kai siūlai, reikia siūlyti detaliai", - teigė jis.

"Jeigu aš, nedorėlis, teroristas ar pacifistas noriu mūsų kaimyną A.Lukašenką meškiukais apmėtyti - ar aš pasakysiu, kad skrisiu? Juk tam reikia, kad tiek oro erdvės kontrolės tarnyba, kuri yra karinių oro pajėgų dalis, tiek Valstybės sienos apsaugos tarnyba žemėje stebėtų...", - svarstė Lietuvos aeroklubo prezidentas.

Liepos 4 dieną Švedijos piliečių pilotuojamas lengvas lėktuvas atliko nesankcionuotą skrydį virš Baltarusijos teritorijos. Iš šio lėktuvo virš Minsko ir Ivenčiaus (Minsko sritis) numesta keli šimtai pliušinių meškiukų su raginimais paremti žodžio laisvę.

Ši akcija tapo žinoma "pliušinio desanto" pavadinimu ir dėl jos iš pareigų buvo atleisti Baltarusijos priešlėktuvinės gynybos ir Valstybinės pasienio tarnybos vadovai.

Baltarusijos saugumo komitetas (KGB) iškėlė baudžiamąją bylą dėl neteisėto sienos kirtimo fakto, kaimyninės šalies teisėsaugininkai dėl šio pažeidimo su teisinės pagalbos prašymu kreipėsi į Lietuvos generalinę prokuratūrą.