Uždarius Ignalinos atominę elektrinę (IAE), Visagino gyventojai pajuto iš dujų gaminamos centralizuotos šilumos kainą. Nuo sausio visaginiečiams tiekiama šiluma nebe iš branduolinės jėgainės, bet kūrenant rusiškas dujas.

Šio miesto gyventojas DELFI pasakojo apstulbęs, kai gavo sąskaitą už šildymą sausį – už 3 kambarių butą paskaičiuota daugiau nei 400 Lt, anksčiau sąskaitos esą būdavo perpus mažesnės. Kai kuriems esą teko mokėti ir po 700 Lt. Visaginiečiai skundžiasi ir tuo, kad vizitui į socialinės pagalbos tarnybą galima užsiregistruoti tik gegužei.

Vasario 15 d. mieste buvo surengtas pirmas miestiečių susirinkimas, į kurį atėjo apie 150 žmonių. Jie piktinosi sąskaitomis už šildymą, reikalavo atstatydinti merą, tvirtino, esą IAE uždarymo fondo lėšos naudojamos ne pagal paskirtį. Šį šeštadienį profsąjungos rengia kur kas didesnę protesto akcija. Renginiui, kurio šūkis – „Reikalaujame geresnių gyvenimo sąlygų“, jau gautas leidimas. Skaičiuojama, kad į mitingą ateis nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių žmonių.

Anot vietos žurnalistų, savivaldybė stengiasi užkirsti kelią galimiems neramumams ir nekontroliuojamiems protestuotojų veiksmams. Praėjusią savaitę taryba nusprendė kreiptis į prezidentę, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę ir premjerą Andrių Kubilių, kviesdami atkreipti dėmesį į Visaginą apėmusias problemas, padėti išvengti socialinio sprogimo ir pagreitinti programos dėl IAE uždarymo padarinių sušvelninimo rengimą.

R. Palaitis ketvirtadienį DELFI teigė, jog „pagal turimą informaciją, nebijome, kad būtų riaušės, ir viešojo saugumo pajėgų nesiruošiame siųsti, organizatoriai atsakingai žiūri į savo pareigas“.

Penktadienį D. Grybauskaitė kviečiasi Socialinės apsaugos ir darbo, Ūkio, Vidaus reikalų, Energetikos ir Finansų ministerijų atstovus.

IAE regiono problemas, kurios po jėgainės uždarymo užgriuvo Visagino ir aplinkinių rajonų žmones, prezidentė dar pernai aptarė su Visagino, Ignalinos ir Zarasų vadovais. Tada D. Grybauskaitė teigė, jog Vyriausybė privalo parengti aiškų 3-4 metų pereinamojo laikotarpio pagalbos IAE regionui planą, kuriame būtų numatyta reali parama šio regiono žmonėms.

„Uždarant Ignalinos atominę elektrinę (IAE) Vyriausybė įsipareigojo skirti ypatingą dėmesį Visagino ir aplinkinių rajonų žmonių socialinėms problemoms. Nuo IAE uždarymo praėjo du mėnesiai. Žmonės pradeda jausti skaudžius socialinius elektrinės uždarymo padarinius. Noriu išgirsti iš visų ministerijų, ko imtasi, kad šio krašto žmonės sulauktų realios pagalbos", – prieš susitikimą išplatintame pranešime cituojama šalies vadovė.

Kol prasidės naujos AE statybos, kurioms vėl reikės patyrusių atominės energetikos specialistų, D. Grybauskaitė paragino ir vietos valdžią, ir Vyriausybę imtis priemonių, kurios padėtų šio krašto žmonėms prisitaikyti prie pakitusių gyvenimo sąlygų. Anot jos, žmonėms turi būti sudarytos galimybės persikvalifikuoti ir pradėti naują, ypač su turizmu, laisvalaikiu ir sveikatingumu susijusią veiklą. Kartu ji siūlė stengtis pritraukti į regioną naujų investicijų, plėtoti seniai pradėtus projektus, remti iniciatyvius ir verslius žmones, norinčius imtis verslo, užtikrinti mokymosi galimybes ypač Ignalinos krašto jaunimui.

Kaip anksčiau DELFI sakė „Visagino energijos“ komercijos direktorius Viačeslavas Šimkus, kad po IAE uždarymo šildymo kaina mieste pašoko beveik keturis kartus, o karšto vandens – daugiau nei dukart. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, praėjusių metų gruodį Visagine šiluma kainavo 4,89 ct/kWh, o šį sausį – jau 18,75 ct/kWh. Iki jėgainės uždarymo šilumos energija iš jos buvo perkama po 2 ct/kWh, dabar – po 12 ct/kWh (ją gamina IAE priklausanti šiluminė elektrinė).