Kaip skelbia Latvijos kariuomenė, spalio 28 dieną Vokietijos karinių oro pajėgų naikintuvai „Eurofighter“, priklausantys greitojo reagavimo pajėgoms Šiaulių aviacijos bazėje, turėjo skubiai pakilti ir perimti septynis Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvus, skridusius tarptautinėje oro erdvėje virš Baltijos jūros, rašo businessinsider.com.

Vokietijos gaudomieji naikintuvai identifikavo didelę Rusijos karinių lėktuvų grupę, sudarytą iš dviejų naikintuvų „MiG-31 Foxhound“, dviejų bombonešių „Su-34 Fullback“, vieno „Su-27 Flanker“ ir dviejų orlaivių „Su-24 Fencer“.

Nepaisant to, ar šie Rusijos lėktuvai dalyvavo pratybose Baltijos jūroje, ar skrido iš ar į Kaliningrado aerodromą prie Baltijos jūros, spalio 28 dieną perimti orlaiviai buvo viena didžiausių „formuočių“, kurias per pastaruosius pora metų perėmė NATO naikintuvai.

Tuo tarpu naujienų agentūra UNIAN praneša, kad rusijos karinių lėktuvų suaktyvėjimas pastebėtas ir kituose regionuose.

NATO nustatė ir kontroliavo keturias rusų karinių lėktuvų grupes, kurios atliko mašštabiškus manevrus europietiškoje karinėje erdvėje virš Baltijos, Šiaurės, Juodosios jūrų ir Atlanto vandenyno nuo spalio 28 iki 29 d.

Apie tai pranešė NATO vadavietė Europoje SHAPE, praneša UNIAN.

„Šis neįprastas rusų skrydžių kiekis rodo neįprastą oro aktyvumo lygį per Europos oro erdvę“, - pažymi SHAPE.

Apie trečią nakties 29 spalio NATO radaras aptiko aštuonis rusų lėktuvus, kurie skrido virš Šiaurės jūros. Norvegijos naikintuvai F-16 juos perėmė ir identifikavo: keturi strateginiai bombonešiai Тu-95 Bear H ir keturi degalų papildymo lėktuvai IL-78. Junginys skrido iš Rusijos virš Norvegų jūros tarptautinėje oro erdvėje.

Šeši lėktuvai sugrįžo Rusijos link, bet du bombonešiai toliau skrido pietryčių kryptimi, paraleliai Norvegijos pakrantei. Dėl to į orą buvo pakelti Didžiosios Britanijos naikintuvai „Typhoon“.

Virš Atlanto, ties portugalija, aptikti du rusų lėktuvai.

Spalio 29 popietę NATO radarai užfiksavo keturis rusų lėktuvus virš Juodosios jūros tarptautinėjė oro erdvėjė – du bombonešius ir du naikintuvus SU-27. Juos perėmė Turkijos naikintuvai.

Spalio 9 d. NATO radarai rusų lėktuvus aptiko virš Baltijos jūros. Du МIG-31 Foxhound, du SU 34 Fullback, vienas SU 27 Flanker ir du SU 24 Fencer jets. Juos pasitiko Portugalijos naikintuvai F-16, kurie rusų lėktuvus gražino į Rusijos oro erdvę.